34-letni Xavi je bil v zadnjem desetletju nezamenljiv član Barcelonine vezne vrste in je bil eden glavnih adutov ekipe tudi v času njene prevlade na evropskih tleh, ko je Barco vodil Pep Guardiola. A čas hitro teče in Xavi je konec januarja zakorakal že v 35. leto, že nekaj časa pa je vodilnim možem Barcelone jasno, da morajo za izjemnega vezista najti zamenjavo. Nekaj časa je kazalo, da naj bi njegove čevlje zapolnil Cesc Fabregas, a vsaj zaenkrat nekdanji kapetan Arsenala na Camp Nouu še ni povsem izpolnil pričakovanj.

Da Xavi v letošnji sezoni igra precej manj kot v zadnjih letih, pa ni razlog samo njegova starost, temveč ima za to veliko zaslug tudi novi trener Martino, ki vztraja pri svojem sistemu rotiranja igralcev. Med tistimi, ki se zato precejkrat na začetku tekme namesto na igrišču znajdejo na klopi ali pa srečanje zaradi zamenjave končujejo pred 90. minuto, je pogosto ravno Xavi.

Letos odigral bolj malo celih tekem, kar ga frustrira

Izkušeni španski reprezentant je v španskem prvenstvu v dosedanjih 25 krogih le devetkrat odigral vseh 90 minut, štirikrat pa je celo obsedel na klopi, v ligi prvakov pa je od sedmih tekem v celoti odigral štiri. Dejstvo, da je pod Martinom izgubil status nezamenljivega člana udarne enajsterice, Xavija seveda ne veseli, a pravi, da spoštuje odločitve trenerja.

»Kadar ne dobim dovolj priložnosti za igranje, me to zelo frustrira. To se zgodi vsakemu, a vselej spoštujem trenerja in njegove odločitve. Trener je tisti, ki na koncu dneva odloča o vsem in ima zadnjo besedo, jaz pa nisem tukaj, da bi skušal biti bolj pomemben kot on in da bi pametoval o njegovih odločitvah, ne glede na to, če moštvo zmaga ali izgubi,« je za Marco dejal Xavi.

Xavi je član Barcelonine družine že vse od svojega 11. leta, ko se je pridružil njeni nogometni šoli. Za člansko moštvo je debitiral pri 18. letih, od takrat pa je za »blaugrano« odigral že preko 700 tekem in bil večino svoje kariere standardni član začetne enajsterice. Po občutno zmanjšani minutaži v letošnji sezoni pa se v španskih časnikih že nekaj časa pojavljajo namigi, da bi izkušeni član lahko poleti celo zapustil Barcelono, a je takšne govorice že večkrat zanikal.