Če bo Josip Iličić kdaj izdal svojo biografijo, bi ta lahko postala prodajni hit. Marsikaj zanimivega ima ta sloki in 190 centimetrov visoki nogometaš povedati že pri 25 letih. Če bi ga povprašali le o vtisih tega poletja, bi se lahko prepustili pripovedovanju, kako navdušen je ob prestopu v Fiorentino, ki bo vsekakor pomembna stopnica v njegovi karieri.

Seveda pa bo vse odvisno od njega samega. Od tega, kako se bo prilagodil razmeram v novem klubu in kaj bo pokazal na italijanskih zelenicah, bo navsezadnje odvisna tudi njegova reprezentančna pot. Selektor Srečko Katanec bi imel pred nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji lahko pomisleke, kako v udarno enajsterico uvrstiti vse tri fantaziste – Valterja Birso, Josipa Iličića in Kevina Kampla, ki igrajo na desni strani igrišča. A to so v tem trenutku zgolj špekulacije v nogometnih krogih, na katera bo Katanec slej ko prej podal odgovor.

Za Interblock ni bil dovolj dober, v Mariboru pa je takoj postal zvezdnik

Da bo Josip Iličić postal eden boljših slovenskih nogometašev, niso upali dati roke v ogenj niti najbolj eminentni poznavalci tega najbolj globalnega športa pri nas. Morda v kaj takega ni verjel niti sam, saj se je mnogokrat znašel na razpotju. Ko je bil star leto dni, mu je mnogo prezgodaj umrl oče. Kmalu zatem sta se z mamo iz rodnega Prijedora v Bosni in Hercegovini preselila v bratsko republiko Slovenijo. Natančneje na Gorenjsko. Na Jesenice in kasneje v Kranj, kjer se je zlil z nogometnim okoljem. Bil je samouk. Njegova največja prijateljica je bila žoga in tako je na kranjskem betonu dneve in dneve pilil formo in izvajal vragolije, da bi nekoč uspel. »Vsega sem se naučil pred blokom. Na treningih smo se učili osnov, tehnično znanje pa sem osvajal med igranjem s prijatelji,« pove iskreno.

Debi v resni članski konkurenci je doživel v Kopru na Bonifiki, kjer so dolgo časa iskali primeren položaj zanj. Desni bok zvezne linije s poudarkom na ofenzivi mu je bil pisan na kožo, zato je postal tarča številnih. Ko je imel Interblock še veliko denarja, ga ni bilo težko prepričati, naj se pridruži klubu iz Spodnje Šiške. V Ljubljani je nadaljeval dobre predstave, veliko se je o njem pisalo v medijih, še več govorilo na tribunah. A ne zgolj dobre reči. Očitali so mu, da je preveč suhljat, da bi postal uspešen. In takrat je bil Josip na eni izmed največjih prelomnic v svoji karieri. Ko se je zgodba o Interblocku začela podirati, je tudi njegova krivulja na igrišču vse ostreje spreminjala smer navzdol. Ljubljanski prvoligaš je tedaj celo izpadel iz prve lige, za Iličića pa so menili, da nima niti toliko kakovosti, da bi ga poslali v ogenj, ko so bile na vrsti kvalifikacije za obstanek med elito. Bili so to zanj težki časi.

Marsikaj se je govorilo. Omenjali so se tudi črni scenariji, a se je nanj še pravočasno spomnil Zlatko Zahović. Iz Interblocka, od koder je odšel nezadovoljen in brez samozavesti, je nenadejano potrkal na vrata prvakov iz Maribora. To je bilo obdobje, ko je Zahović s trenerjem Darkom Milaničem ravno začel utrjevati klubske temelje in graditi šampionsko zasedbo za več let. Prestop v štajersko prestolnico je bil za Josipa Iličića nedvomno zadetek v polno. Pomenil je odrešilno bilko v njegovem nogometnem udejstvovanju. In Maribor je imel od tega prestopa ogromne koristi. Vsak, ki vsaj bežno spremlja dogajanje v Ljudskem vrtu, se spomni, kako je Iličiću tistega vročega julijskega večera 2010 uspela sanjska evropska predstava. Zabil je dva izjemna gola škotskemu Hibernianu, nato pa požel največ simpatij tudi v naslednjem krogu, ko se je Maribor pomeril s Palermom.

Na vsak način je želel ostati v Italiji

Niti september še ni bil, pa so se Iličiću že uresničile športne sanje. Palermo je v medsebojnem dvoboju s štajerskim predstavnikom takoj prepoznal njegov razkošni talent in se z Mariborom dogovoril za prestop v Italijo. Vse se je dogajalo izjemno hitro. Iličić je tudi sam priznal, da ni zmogel dohajati vsega, kar se je dogajalo v zakulisju, nikdar pa ni pozabil omeniti, kako velike zasluge za njegov razcvet imajo funkcionarji iz Ljudskega vrta. »Maribor mi je dal možnost, da sem se znova pokazal v lepi luči, potem ko sem bil po izpadu Interblocka iz prve lige na slabem glasu,« je takrat priznal Iličić.

Po treh uspešnih letih v Palermu je tako zdaj pred njim nov izziv. Čeprav se je v zadnjem obdobju za njegove usluge zanimal tudi Liverpool, je bil Iličić odločen, da bo ostal v Italiji. Za ponudbe drugih klubov ni želel niti slišati, po dolgotrajnih pogajanjih pa je ob devet milijonov evrov visoki odškodnini izbral Fiorentino, s katero se bo predstavil tudi na mednarodni sceni, saj so si vijolični lani priborili nastopanje v evropski ligi. Na svoji prvi tiskovni konferenci v dresu Fiorentine je bil izjemno motiviran in odločen, da bo v Firencah pustil viden pečat. Izrazil je prepričanje, da je izbral klub, ki mu je pisan na kožo in s tem popihal na dušo navijačem. Nedvomno pa je še nekaj – med govorom je oddajal posebno energijo in dal vedeti, da misli resno.