"Za jubilej se spodobi, da dirka vsebuje tudi vzpon na naš najvišji prelaz. V zadnjih letih so mnogi menili, da je preživet, toda na obletnico po šestih letih skoraj mora biti del dirke," meni direktor dirke Bogdan Fink, ki pa je za slovenski krog spet našel debitantske kraje. Tako bo dirka prvič obiskala Tolmin in okolico (v njega bodo prišli skozi Baško grapo), od koder bodo kolesarji nadaljevali pot proti Vršiču.

Dirka se bo sicer začela z 8,8 kilometra dolgim kronometrom v slovenski prestolnici, start in cilj bosta na Kongresnem trgu. Vožnja na čas bo povsem ravninska, proga pa tehnično zahtevna, saj bo na njej ogromno zavojev. "Dosti se tu ne bo dalo pridobiti, veliko pa se bo lahko izgubilo," razmišlja Fink, ki podobno meni za drugo etapo od Kočevja do Višnje gore, ki bo vsebovala drugi najzahtevnejši vzpon na prelaz Strma reber (1012 m), a bo ta že na začetku etape, tako da naj ne bi imel večjega vpliva na končni vrstni red. Po etapi na Vršič se bo zadnje dejanje začelo v Brežicah, cilj pa bo spet v Novem mestu (doslej se le dvakrat dirka ni končala v dolenjski prestolnici), novost pa je, da bodo kolesarji na Kandijski most prišli z druge strani kot prejšnja leta.

Zvenečih imen tokrat ne bo

Na tekmovanju bo sodelovalo 15 ekip, a za zdaj kaže, da vrhunskih ekip vendarle ne bo toliko kot v prejšnjih letih. "Zagotovo bodo nastopili kolesarji Lampreja, dogovarjamo pa se s še eno ekipo najvišje ravni, a njenega nastopa še ne morem potrditi, zato ne bi niti o imenu. Letos ne bo Cannondala, saj Liquigas, ki deluje tudi v Sloveniji, ni več njihov sponzor, ne bo niti Astane, saj nima pravih interesov. Za Janija Brajkoviča, lanskega zmagovalca, je že dolgo časa jasno, da ga ne bo, zdaj pa je poškodovan še Borut Božič. Bo pa Gorazd Štangelj v Slovenijo pripeljal mlado ekipo Astane," je dejal Fink.

Posebno zvenečih imen tako najbrž ne bo, za zmago pa naj bi se boril predlanski zmagovalec Italijan Diego Ulissi, od Slovencev pa naj bi se ob močni ekipi Adrie Mobila za najvišja mesta borila Tadej Valjavec iz Save in Jan Polanc iz Radenske, za slednjega bo to ena zadnjih dirk pred selitvijo iz Radenske v Lampre.