Za nogometaši Velenja je prva evropska preizkušnja, ki pa se ni končala po načrtih Rudarja. Velenjčani so se v celjski Areni Petrol pomerili z albanskim moštvom iz Lačija, ki nima veliko mednarodnih izkušenj, tudi v albanskem prvenstvu je bil še do leta 2009 drugoligaš. Velenjčani so v dvoboj stopili kot papirnati favoriti, a tega statusa niso potrdili z zmago, na povratno tekmo v Albaniji tako ne bodo odpotovali z najbolj ugodnim izhodiščem.

Po začetnem tipanju so prvi resneje zapretili Velenjčani in mladi Denis Klinar je z golom v 17. minuti poskrbel za prvo veselje domačega moštva. Velenjčani so si priigrali še nekaj priložnosti, navdušili s kombinatorno igro, a žogo v prvem polčasu nikakor niso več spravili za hrbet izkušenega črnogorskega vratarja Lačija Miroslava Vujadinovića in pred odhodom v garderobo je ostalo pri minimalnem vodstvu domačega moštva.

V drugem polčasu so se Velenjčani trudili ohraniti minimalni izid ter so se preveč pomaknili proti svojemu kazenskemu prostoru in le čakali na konec tekme, kar so z odločnejšo igro izkoristili albanski gostje. Neodločnost Velenjčanov je bila kaznovana na najbolj krut način. V 89. minuti so gostje tako prišli do izenačenja. Gostujoče moštvo se ni ujelo v velenjsko zanko s prepovedanim položajem, po podaji iz desne strani pa je velenjsko mrežo zatresel Nigerijec Segun Adeniyi in moštvi imata pred povratno tekmo enak izhodiščni položaj.

Rudar je v kvalifikacijskem ciklusu za nastop v elitni evropski ligi nastopil v sezoni 2009-2010. V svoji evropski zgodovini so Velenjčani odigrali štiri obračune v pokalu pokalnih zmagovalcev, osem v pokalu Intertoto in štiri obračune v kvalifikacijah za nastop v evropski ligi.

Lači je minulo sezono v albanskem prvenstvu končal na tretjem mestu, albanska ekipa je v evropskih tekmovanjih nastopila dvakrat in obakrat izpadla v prvem krogu. Prav obratno je Rudar zmeraj preskočil prvo oviro, takšen razplet knapi pričakujejo tudi tokrat, za kar pa bodo na povratni tekmi morali pokazati veliko več. V primeru skupne zmage se bodo v 2. krogu pomerili z ukrajinsko Zorjo.

Pred tekmo v Celju so nogometaši Luke Koper s kar 5:0 (2:0) v Nikšiću v kvalifikacijah za evropsko ligo premagali tamkajšnje moštvo Čelik. Koprčani bodo povratno tekmo igrali naslednji teden na domačem stadionu Bonifika ob 20. uri. V primeru skupne zmage se bodo Koprčani v 2. krogu pomerili z Neftčijem iz Bakuja.

V kvalifikacijah za evropsko ligo bo nastopila tudi Gorica, ki bo kot zmagovalka slovenskega pokala v to tekmovanje vstopila v drugem krogu, tekmec bo norveški Mölde. Edini slovenski predstavnik v kvalifikacijah za ligo prvakov pa bo državni prvak iz Maribora, ki bo prvo tekmo odigral 15. julija v Mostarju proti Zrinjskemu.