Potem ko je bilo pred zadnjo reprezentančno akcijo, pred tekmama s Švico in Litvo, okoli slovenske nogometne ekipe obilo napetosti, je stanje zdaj precej drugačno. Napak, na katere so čakali nekateri, verjetno tudi kdo od od tistih, ki so svetovali Josipu Iličiću, ni bilo. Zato lahko še kar čakajo, medtem ko se reprezentanti razbremenjeni pripravljajo na veliki dan, na soboto. Čeprav so mnogi med njimi že igrali na Wembleyju, je za vsakega nogometaša vedno praznik, ko prestopi prag tega kultnega londonskega stadiona. Tudi za kapetana Boštjana Cesarja, ki je bil eden najpomembnejših členov reprezentance tudi na minulih dveh tekmah z Anglijo, ki ju je Slovenija izgubila z 1:2 in 0:1. Prvi med enakimi v slovenski vrsti se ne boji, da zelenica ne bi bila v skladu s stereotipom o angleški travi. Nekaj bojazni glede tega je bilo v zadnjih dneh, kajti pred kratkim je bila na Wembleyju tekma ameriškega nogometa, ki je zahtevala manjšo preureditev igrišča, a do sobote bo travnati tepih nared.

Prav tako kot slovenski nogometaši. V nasprotju z oktobrskima tekmama imajo tokrat precej časa za pripravo. V novem načinu tekmovanja, ki ga je uvedel predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini, petdnevne priprave pomenijo luksuz za vsakega selektorja, za Srečka Katanca, ki mu je zavzeta vadba vedno dišala, še posebno. Selektor, ki mu je Iličić (ali tisti, ki mu je to svetoval) z odpovedjo na neki način celo prihranil kakšno skrb, sebi pa naredil medvedjo uslugo, je lahko v teh dneh osredotočen le na igrišče, ki v skladu z njegovo nogometno doktrino edino šteje. V Ljubljani kuje taktiko, s katero bi lahko Slovenci ugnali favoriziranega tekmeca, ki pa v zadnjih letih ne blesti. O tem, kako presenetiti nogometaše s tremi levi na prsih, je govoril Boštjan Cesar. »Angleži imajo vrhunsko ekipo, ki sega v svetovni vrh. Seveda ne bo lahko. A moramo se osredotočiti na nas, se dobro pripraviti in biti zdravi. Pokazati moramo, kar nas je krasilo na zadnjih dveh tekmah: agresivnost in uspešne podaje. Če nam to uspe, lahko presenetimo,« je preprost recept razkril nogometaš z največ nastopi v aktualni slovenski reprezentanci. Skupaj z Zlatkom Zahovićem je tudi rekorder po številu nastopov vseh časov. Od sobote naprej bo sam na prvem mestu, 81. bo igral v majici najboljše slovenske ekipe. »Vedno sem v dresu z državnim grbom igral s spoštovanjem in častjo,« je dejal.

V zadnjih tednih je imel manj razlogov za veselje v Italiji, kjer se s Chievom bori za obstanek. Ni veliko igral, minuli konec tedna pa spet dobil priložnost in slavil zmago. »Ko nisem igral, sem delal še več. Fizično sem dobro pripravljen. Je pa res, da je eno trenirati, nekaj drugega pa igrati. V Chievu imamo ob četrtkih prijateljske tekme, kar nekaj sem jih odigral. Ne verjamem, da lahko moj položaj v klubu vpliva na predstave v reprezentanci,« je dejal. K temu je potrebno dodati še izkušnje, ki jih 32-letniku ne manjka. V podobnem položaju je v klubu že bil, a v reprezentanci igra v skladu z visokimi standardi, ki si jih je postavil skozi leta.