Kot pravijo v slovenskem taboru, na Gorenjskem manjka še sedem nogometašev, a do današnjega - po novem zgolj regeneracijskega - treninga na Brdu pri Kranju, ki bo ob 17.00, bodo selektorju Srečku Katancu na voljo vsi poklicani z izjemo Bojana Jokića. Ta bo prišel malce pozneje, zaradi okrevanja po poškodbi mišice pa bržčas niti ne bi vadil z ostalimi soigralci.

Slovenski nogometaši bodo sicer nato opravili še štiri treninge. V torek bodo reprezentanti vadili dvakrat v Kranju, in sicer ob 10.00 in 17.30, v sredo bodo preizkusili zelenico v Stožicah ob 17.30, v četrtek pa se bodo ob istem času spet pripravljali v Kranju.

Ni dvoma, treba je osvojiti vseh šest točk

Kot je poudaril Katanec na petkovi novinarski konferenci, je cilj na teh dveh tekmah en sam - osvojiti nujno potrebnih šest točk. Po šestih tekmah v skupini E s 14 točkami vodi Švica, sledi Albanija z desetimi, Islandija jih ima devet, Norveška osem, Slovenija šest in Ciper štiri.

Slovenija, trenutno 45. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, je nazadnje z Albanci (38.) na težkem igrišču v Tirani lani jeseni izgubila z 0:1, pred tem pa se je z njo pomerila petkrat. Na štirih kvalifikacijskih (za EP 2000 in 2008) ter eni prijateljski tekmi je dosegla tri zmage in dvakrat igrala neodločeno.

S Ciprom (123.) pa so Slovenci nazadnje slavili prav tako lani jeseni z 2:1. Pred tem sta ekipi igrali šestkrat, slovenski izkupiček pa je bil tri zmage, dva neodločena izida in poraz. Kot zanimivost velja omeniti, da je bil Ciper sploh drugi tekmec samostojne Slovenije, leta 1992 sta se ekipi razšli z 1:1.

Tekma z Albanijo bo v petek ob 20.30 v Stožicah, v torek, 10. septembra, pa bodo Katančevi izbranci v Nikoziji igrali prav tako ob 20.30 po slovenskem času.

Tekma z Albanijo bo tudi dobrodelna

Bo pa že tekma z Albanijo imela tudi dobrodelno noto. Nogometna zveza Slovenije in Rdeči križ Slovenije sta se združila pri novem projektu, gradnji malega igrišča z umetno travo v zdravilišču Rdečega križa na Debelem rtiču, katerega bo letno lahko uporabljalo več kot 15.000 mladostnikov med 4. in 15. letom, kolikor jih vsako leto letuje na Debelem rtiču.

NZS bo zbirala sredstva za nogometnega igrišča preko prodaje vstopnic za kvalifikacijske tekme slovenske članske reprezentance, od vsake vstopnice bo dva evra namenila za izgradnjo omenjenega igrišča.