Mariborčani so novo sezono evropske lige, že tretjo zaporedno, začeli s porazom proti Rubinu iz Kazana. "Tatarski milijonarji", rusko moštvo je po igralski zasedbi vredno precej več kot mariborsko, so povedli zgodaj v prvem polčasu, kljub borbeni igri Maribora pa prednost zadržali do konca. V izdihljajih tekme so zabili še dva gola in slavili s preveliko razliko glede na dogajanje na zelenici.

V deveti minuti je bil zelo nevaren Damjan Bohar, ki je z desne strani igrišča podal proti Mendyju, ta pa je z volejem preizkusil ogretost vratarja Sergeja Rižikova. Bohar je imel v naslednjih dveh minutah še dve priložnosti, a je bila enkrat žoga prehitra, drugič pa je uspešno posredoval ruski vratar. V 13. minuti so zapretili gostje. Po desni je prodiral Wakaso Mubarak, Aleš Mejač pa ga je ustavil s prekrškom za rumeni karton. Po prostem strelu so bili gostujoči napadalci v prepovedanem položaju. V 22. minuti je z močnim strelom z leve strani poskusil Mejač, a je bil Rižikov spet pripravljen.

Minuto kasneje so Rusi prvi kaznovali napako domače obrambe. Željko Filipović je slabo sledil Gökdenizu Karadenizu, ta pa je s polvolejem izkoristil podajo Chrisa Mavinge in zadel desno vratnico vratarja Handanoviča, od katere se je žoga preusmerila v gol. V 26. minuti je Yann M'Vila streljal na mariborska vrata, a je Jasmin Handanovič žogo odbil v kot. Tega so gostje kronali z zadetkom, izvajal ga je Bebras Natcho, Ivan Marcano pa je zadel na prazno mariborsko vratnico. Domači so znižali v 35. minuti, ko je mrežo z desne strani z roba kazenskega prostora gostov "preluknjal" Martin Milec, ki je zadel levi zgornji kot.

V drugem polčasu je imel v 51. minuti zelo lepo priložnost kapetan Maribora Marcos Tavares, ki je danes prvič igral kot Slovenec. Ko se je že zdelo, da je premagal ruskega vratarja, je žoga s kakšnih enajstih metrov po diagonali za nekaj centimetrov letela mimo leve vratnice gostov. V 57. minuti je hitro prodrl Jose Rondon, že uspel z visoko žogo premagati Handanoviča, a je bil Filipović dovolj hiter, da je žogo pred golom odbil v kot. Gostje so znova imeli lepo priložnost v 67. minuti, ko je s kakšnih 25 metrov poskusil Natcho, a je Handanovič z lepo parado na svojo levo vratnico žogo ujel.

Dve minuti kasneje je bil domači vratar nemočen. Gostje so preko Romana Eremenka povišali že na 3:1. Oleg Kuzmin je bil podajalec, Eremenko pa je z močnim strelom matiral Handanoviča. V 73. minuti so Mariborčani zaostanek znižali. Kot je izvedel Goran Cvijanovič, Aleksander Rajčevič je poskusil, a je Rižikov strel še odbil, nato pa je bil za 2:3 na pravem mestu Nusmir Fajić. Mariborčani se po tem zadetku niso predali, poskušali vse do konca, imeli še nekaj lepih priložnosti, a jih za razliko od Rusov niso unovčili. Ti so v izdihljajih tekme prek Rondona in Aleksandra Rjazanceva prišli do visoke zmage.

Evropska liga, prvi krog:

Maribor - Rubin Kazan 2:5 (1:2) 

Strelci: Milec 35., Fajić 73.; Karadenis 23., Marcana 27., Eremenko 69.,93., Rondon 90.

 

Začetni postavi: 

Maribor: Handanović; Milec, Rajčević, Argus (44./Trajkovski), Mejač; Mertelj, Filipović; Bohar, Cvijanović (76./Črnic); Tavares, Mendy (64./Fajić).

Rubin Kazan: Rižikov, Kuzmin, Cesar Navas, Marcano, Mavinga, Rjazancev, M'Vila, Natcho, Mubarak (63./Eremenko), Karadeniz, Rondon.  

 

Drugi polčas:

93' 5:2 za Rubin! Ko so Mariborčani že čakali na zadnji sodniški žvižg, je Rubin mrežo vijoličastih zatresel še petič. Drugič na srečanju se je med strelce vpisal Eremenko, potem ko je nanj v kazenskem prostoru pozabil Filipović.

90' 4:2 za Rubin! Nogometaši iz Kazana so znova izkoristili nepozornost mariborskih branilcev. Tokrat se je med strelce vpisal Rondon, ki ga je z izvrstno podajo zaposlil Natcho.

84' Vijoličasti so v zadnjih minutah močno pritisnili na nasprotnikova vrata, a si prave priložnosti niso priigrali. Še najbližje zadetku je bil Črnic, ki je skušal izenačiti z nizkim strelom z roba kazenskega prostora, vendar je vratar njegov strel ubranil.

73' 2:3! Rusko vodstvo dveh zadetkov ni trajalo prav dolgo. Po podaji iz kota je slabo posredoval vratar Rižikov, ki je kar dvakrat neuspešno skušal izbiti. Ta se je na koncu odbila do Fajića, ki je z le nekaj metrov zatresel mrežo.

69' 3:1 za Rubin! Med strelce se je vpisal Eremenko, ki je v kazenskem prostoru z desne strani z natančnim strelom po tleh presenetil mariborsko obrambo in vratarja in povišal vodstvo svojega moštva.

66' Nova priložnost za goste. S prostega strela s približno 25 metrov je ustreli Natcho, z izvrstno parado pa se je izkazal Jasmin Handanović.

57' Do obetavne akcije je prišel tudi Rubin. Z natančno podajo se je izkazal strelec prvega zadetka Kardeniz, žoga je našla Rondona, vendar pa kolumbijski napadalec svoje priložnosti za dosego gola tokrat ni izkoristil.

51' Izjemna priložnost za Mariborčane. Žogo je na nasprotnikovi strani prestregl Mendy, nato pa sta hitri proti napad izvedla Bohar in Cvijanović. Slednji je podal do Tavaresa, ki se je sam znašel pred vratarjem, a je bil Brazilec s slovenskim potnim listom le za las zgrešil vrata.

Prvi polčas:

45' Čeprav so po doseženemu zadetku Mariborčani še izdatneje pritisnili na vrata Rubina, si lepše priložnosti niso uspeli priigrati in na odmor odhajajo z golom zaostanka.

35' 1:2! Na desni strani se je branilca otrese Milec, ki je pogledal proti golu, nato pa močno ustrelil in okroglo usnje poslal v zgornji kot nasprotnikovih vrat.

27' 2:0 za Rubin! Le nekaj minut po zadetku Rusov, je v Ljudskem vrtu padel že nov zadetek. Po podaji iz kota se je žoga odbila do neoviranega Marcana, ki mu z enega metra ni bilo težko zatresti mreže.

23' 1:0 za Rubin! Nogometaši Rubina so zadetek dosegli iz svoje prve prave priložnosti na tekmi. Z leve strani je v sredino lepo podal Mavinga, do žoge je prišel Karadeniz in s strelom po tleh premagal Handanovića.

20' Slovenski prvaki se z lanskim polfinalistom evropske lige kosa povsem enakovredno in v napadu kaže celo nekoliko večjo željo po zadetku. Vseeno pa si izrazitih priložnosti ni uspela priigrati še nobena ekipa.

10' Tekmo sta ekipi začeli previdno. Igra se je odvijala po sredini igrišča, nekoliko več pa so bili pri žogi gosti. A Maribor je počasi prevzemal pobudo in v 9. minuti prišel do prve priložnostii. Po desni strani je prodrl Bohar, podal do Mendyja, njegov strel pa je Rižikov ubranil.