Slovenija je svojo 186. mednarodno tekmo spet igrala pod vodstvom Srečka Katanca. Tvorec največjih slovenskih nogometnih reprezentančnih uspehov je s tekmo proti BiH tudi uradno začel svoj drugi mandat na selektorskem mestu naše izbrane vrste.

Znova pozitivno ozračje okrog reprezentance, ki se je malo skalilo pod vodstvom prejšnjega selektorja Slaviše Stojanovića, podpora slovenske javnosti in množičen obisk tudi navijačev izbrancev Safeta Sušića so v Stožicah kljub neprijaznemu, mrzlemu in s snegom bogatem vremenu (glede na vse je bila zelenica dobro pripravljena) poskrbeli za nogometni praznik, pa čeprav je šlo "zgolj" za prijateljski obračun.

Slovenski ljubitelji nogometa so nestrpno čakali, kako se bo obnesel nov sistem igre slovenske vrste z le tremi branilci, med katerimi je bil seveda tudi novi kapetan Boštjan Cesar, ki je kapetanski trak prevzel od Samirja Handanovića. Slovenska vrsta z novo postavitvijo rezultatsko nikakor ni dobro začela Katančevega »šefovanja«, favorizirani gosti so slovensko mrežo zatresli kar trikrat in tako slavili še na četrti medsebojni tekmi.

Ob takem porazu je težko govoriti o kakšnem pozitivnem aspektu igre domače vrste. A kar je bolj pomembno, slovenski nogometaši so pokazali borbenost, večjo mero poguma in imeli nekaj izvrstnih priložnosti, poraz pa tudi nikakor ni usoden. Morda pa se uresniči tisti Katančev scenarij - poraz na prvi tekmi in uvrstitev na SP 2014.

Slovenska obramba v prvem polčasu sicer pol ure ni dopustila gola in dovolila zgolj en strel na gol (Miralem Pjanić je v 12. minuti z volejem z roba kazenskega prostora namučil Handanovića), večinoma tudi blokirala poskuse gostov, a pri izbijanju domači branilci niso bili najbolj odločni.

Na drugi strani so v kar dinamični tekmi imeli domači tri lepe priložnosti. V 15. minuti je Bojan Jokić malce z leve strani meril točno v Asmirja Begovića, ki se je izkazal po strelu Valterja Birse dve minuti pozneje, ko se je slovenski reprezentant znašel sam pred njim. V 27. minuti je z 20 metrov nevarno sprožil še Tim Matavž, a bil le malce premalo natančen.

V 33. minuti pa nova zmeda v osrčju slovenske obrambe, Pjanićevo podajo je sprejel Vedad Ibišević in iz bližine zadel za 1:0. Osem minut pozneje so gosti podvojili prednost, ko so domači nogometaši povsem samega na robu kazenskega prostora pustili Pjanića, ta pa je natančno meril in zadel v levi spodnji kot.

Na začetku drugega polčasa sta imeli obe ekipi po nekaj priložnosti, a se izid ni spremenil. Oba selektorja sta tudi opravila nekaj menjav, v 66. minuti pa so gosti znova zatresli mrežo prek Ervina Zukanovića, a je bil slednji v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri 0:2.

V 71. minuti je Matavž s peto lepo oddal žogo proti Mišu Brečku, ki je imel odprt strel, a tega slabo izvedel, tako da prvega gola pod novim strokovnim vodstvom domači navijači še niso videli. Tako kot tudi ne v 80. minuti, ko je z glavo poskusil Robert Berić, a je Begović še enkrat več pokazal svojo zanesljivost. Zato pa je na drugi strani v 81. minuti Muamer Svraka še potrdil zmago BiH.

Slovenija : BiH 0:3* (0:2)

Strelci: Ibišević 33., Pjanić 41., Svraka 81.

 

Začetni postavi:

Slovenija: S. Handanović, Šuler (46/Rajčević), Ilić, Cesar, Brečko, Krhin (46/Bačinović), Cvijanović (46/Kurtić), Jokić (86/Struna), Birsa (60/Lazarević), Kirm, Matavž (72/Berič).

BiH: Begović (83/Avdukić), Vranješ, Spahić (60/Vršajević), Zukanović, Lulić, Stevanović (70/Višča), Zahirović, Medunjanin (63/Svraka), Pjanić, Džeko, Ibišević (70/Ibričić).

Prvi polčas:


10' Okoli 14 tisoč gledalcev, ki se je zbralo na stadionu v Stožicah, je bilo z začetkom tekme lahko zelo zadovoljnih. Obe ekipi sta prikazali odprt, napadalen nogomet, čeprav strelov na gol v prvih desetih minutah ni bilo.


12' Prvi so zapretili gosti. Z roba kazenskega strela je poskusil Miralem Pjanić, a je njegov strel Handanović obranil

 

17' Do prvega strela na nasprotnikova vrata so prišli tudi Slovenci. S strelom po tleh je v 15. minuti poskusil Bojan Jokić, vendar je Asmir Begović brez težav svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Veliko več dela je imel Begović dve minuti kasneje, ko se je sam pred vrati znašel Valter Birsa, a je ostalo pri 0:0.

 

27' Po daljšem obleganju bosanskih vrat, je Slovenija prišla do nove priložnosti. Od daleč je poskusil Tim Matavž, njegov strel pa je le za las zgrešil gol.

 

33' 1:0 za BiH. Pjanić je izvrstno podal v kazenski prostor, kjer je Vedad Ibišević z glavo spremenil smer žoge in jo poslal v desni spodnji kot slovenskih vrat.

 

41' 2:0 za BiH.Edin Džeko je s strani podal na rob kazenskiega prostora, kjer je osamljen stal Pjanić. Slednji je povsem neoviran natančno meril v daljši kot vratarja Handanovića in povišal vodstvo gostov.


45' Slovenci so se prvih trideset minut enakovredno kosali z bosanskimi nogometaši, v zadnji tretjini polčasa pa nekoliko popustili, kar so gostje znali kaznovati in na odmor odhajajo z dvema goloma prednosti.

 

Drugi polčas:

 

46' Srečko Katanec je pred začetkom drugega polčasa opravil kar tri menjave. Marka Šulerja je zamenjal Aleksander Rajčević, Reneja Krhina Armin Bačinović, namesto Gorana Cvijanovića pa je v igro stopil Jasmin Kurtić.

 

50' Tekmo so Slovenci začeli zelo motivirano, saj je že v 47. minuti nevarno zapretil Bačinović, tri minute kasneje pa še Matavž, a je bil Begović vselej na mestu. 

 

55' Slovenci so bili tudi v nadaljeanju nevarnejši. S približno 25 metrov je nenadoma ustrelil Kurtić, vendar se danes izredno zanesljivi Begović ni pustil premagati.

 

58' S prostega strela je odlično ustrelil Pjanić, s pravo parado pa se je izkazal Handanović. Že v naslednjem napadu se je priložnost za znižanje vodstva ponudila Matavžu, vendar nasprotnikovega vratarja ni uspel premagati.

 

67' Slovenska mreža se je zatresla še tretjič. Zadel je Zukanović, a je bil njegov gol zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavljen.

 

71' Bačinović je krenil v protinapad, podal do Brečka, ta pa je izvedel dvojno podajo z Matavžem in sprožil proti vratom, a bil pri tem nenatančen.


81' Kurtić je odlično podal v kazenski prostor proti Beriču, ki je z glavo nevarno zapretil, a se je znova izkazal Begović. Neučinkovitost Slovencev je bila kaznovana že v naslednjem napadu, ko je Svraka natančno meril v Handanovićev desni spodnji kot in povišal na 3:0.

90' Do konca tekme si nobena izmed ekip ni uspela priigrati izrazite priložnosti. Še najbližje zadetku je bil Berič, vendar je žogo preslabo zaustavil in ni uspel priti do strela.