Odštevanje v Braziliji se je končalo. Po dolgem čakanju so Brazilci in ljubitelji nogometa po vsem svetu le dočakali začetek največjega športnega tekmovanja v letu 2014. Do 13. julija bo Brazilija središče sveta, prva pa sta tekmovalno terene v nogometno nori državi seveda preizkusili gostiteljica Brazilija, njena izzivalka je bila Hrvaška.

Barvita predstavitev Brazilije

A še preden sta ekipi začeli 20. svetovno prvenstvo, so na stadionu v Sao Paulu (ob pisani predstavitvi so lahko v Braziliji vsaj za hip pozabili na vse težave z gradnjami objektov, stavkami in nedokončanimi projekti, povezanimi z nogometom) pripravili kratko slavnostno odprtje. Sledila je barvita predstavitev dežele prirediteljice, na kateri je 660 sodelujočih skušalo kar najbolje predstaviti naravo te države, njene prebivalce in običaje, ob množici plesalcev, glasbenikov in akrobatov pa so imele glavno vlogo seveda nogometne žoge.

Za enega od vrhuncev so poskrbeli zvezdniški pevci, Jennifer Lopez, raper Pitbull in domača diva Claudia Leitte, ki so odpeli uradno pesem prvenstva We are one. Pred tekmo, na kateri so bili tudi številni častni gostje na čelu z generalnim sekretarjem združenih narodov Ban Ki Moonom, brazilsko predsednico Dilmo Rousseff in predsednikom Fife Seppom Blatterjem, pa so nato na kratki slovesnosti trije otroci v zrak spustili še golobe, simbole miru, in tako poudarili eno do glavnih sporočil tega tekmovanja.

Enakovreden začetek Hrvaške in šok za domače

A ko je napočil čas za prvi sodnikov žvižg, je bila tudi zanimiva predstavitev pozabljena. Navijači, tisti v rumenem so bili seveda v veliki večini, so želeli le uživati v nogometu in zmagi svoje ekipe. Toda velika odgovornost in pričakovanja domače javnosti so Brazilcem vendarle zavezali noge. Kajti Hrvaška je bila od začetka povsem enakovredna in se je neustrašno spustila v boj s favoriti za zmago na uvodni tekmi in skupno.

Sledil pa je šok za domače. Po prvi nevarnejši akciji domačih, ko je strel Davida Luiza branil Stipe Pletikosa, so udarili Hrvati. Najprej je z glavo le za las nenatančno meril Ivica Olić, potem pa je isti igralec potegnil po levi strani in podal v sredino, Nikica Jelavić je žogi pred golom nekoliko spremenil smer, nato pa jo je branilec Marcelo z natančnim strelom poslal v lastno mrežo.

Neymar poskrbel za navdušenje na stadionu

Brazilija je potrebovala kar nekaj časa, da si je opomogla. Vmes je živčni Neymar dobil še rumeni karton zaradi prekrška nad Luko Modrićem, a bolj ko se je tekma razvijala, bolj samozavestni in nevarnejši so bili domači. Pri strelih Paulinha in Oscarja je bil Pletikosa še dovolj zbran, toda v 29. minuti je Neymar streljal s kakšnih 20 metrov in bil izjemno natančen ustrelil. Žoga je pot našla med številnimi nogometaši do vratnice hrvaškega gola, Pletikosa je bil prekratek in žoga je na navdušenje stadiona v Sao Paulu končala v mreži. Ob koncu polčasa je Neymar poskusil še s prostega strela, a neuspešno, po izgubljeni žogi Olića pa je bil nenatančen Hulk.

Protesti Hrvatov so bili zaman

Nadaljevanje dolgo ni bilo tako razgibano. Igra je bila precej umirjena in je v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma. Priložnosti so bile redke, kakšne posebne nevarnosti pa ni bilo ne za enega ne za drugega vratarja.

A le do 70. minute, ko je Dejan Lovren v kazenskem prostoru ob brazilski akciji prijel Freda, slednji je padel, japonski sodnik pa je takoj pokazal na belo točko. Protesti Hrvatov so bili zaman, Lovren je dobil še rumeni karton, ni pa veliko manjkalo, pa bi Brazilci zapravili priložnost. Kajti Neymar je okleval in cepetal pred strelom z enajstih metrov, njegov poskus je vratar Pletikosa "prebral" in se žoge dotaknil, a je vseeno končala v mreži.

Oscar postavil piko na i

Po zadetku, ki je pomenil veliko olajšanje za vse Brazilce, so domači nogometaši spet umirili ritem. Hrvaška je skušala na vsak način priti do gola in velike točke, a po strelih Ćorluke mimo vrat in Perišića, ko je branil Julio Cesar, je na drugi strani po hitrem protinapadu Oscar spet meril zelo natančno in že v sodnikovem podaljšku za končnih 3:1 matiral Pletikoso.

SP Brazilija, 1. krog, skupina A:

Brazilija - Hrvaška 3:1 (1:1) 

Strelci: Neymar 29., 71./11-m, Oscar 90.; Marcelo 11./ag

   

Začetni postavi:  

Brazilija: Julio Cesar; Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Luis Gustavo, Paulinho (Hernanes/63.); Oscar, Hulk (Bernard/68.), Neymar (Ramires/88.); Fred.

Hrvaška: Pletikosa; Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko; Rakitić, Modrić, Kovačić (Brozović/61.), Perišić, Olić; Jelavić (Rebić/78.).  

 

Drugi polčas:  

 

90' 3:1 za Brazilijo! V začetku sodnikovega podaljška je imel neverjetno priložnost za izenačenje Ivan Perišić, s parado pa se je izkazal Cesar. Sledil je protinapad Brazilcev, piko na i in dokončno vprašanje zmagovalca pa je odločil Oscar.

85' V zadnjih minutah srečanja so proti vratom močno pritisnili Hrvati in skušali doseči tako želeni zadetek, ki bi jim prinsele remi in točko. Gostitelji soc imeli v obrambi nemalo težav, a jih je z nekaj dobrimi obrambami rešil tudi Julio Cesar. 

77' Doseženemu zadetku in vodstvu navkljub Brazilija še naprej napada. Kaj kmalu bi z glavo žogo v mrežo poslal Luiz, vendar je meril premalo natančno. 

71' 2:1 za Brazilijo! Potem ko je Dejan Lovren v kazenskem prostoru storil prekršek nad Fredom, je sodnik pokazal na najstrožjo kazen. Enajstmetrovko je uspešno izvedel Neymar in se tako še drugič na tekmi vpisal med strelce.

67' Brazilci so tudi po dvajsetih minutah igre v drugem polčasu več pri žogi, vendar pa si nevarnejše priložnosti nikakor ne uspejo pripraviti. Še najlepšo priložnost je imel Dani Alves s prostega strela, vendar pa je branilce Barcelone streljal previsoko.

55' Uvodne minute drugega polčasa so bile nekoliko manj razburljive kot tiste, ki smo jim bili priča na začetku tekme. Vseeno še naprej na igrišču prevladujejo Brazilci, ki si močno želijo doseči drugi zadetek.

   

Prvi polčas:   

 

45' Izbrancem NIka Kovača je v zadnjih minutah igre zbranost močno padla, kljub temu pa so se uspeli ubraniti in lahko na odmor odidejo zadovoljni.

 

40' Po prejetem zadetku je Hrvaška popustila, Brazilci pa so dobili krila in zaigrali napadalneje.  

    

29' 1:1! Potem ko je Nikica Jelavić z glavo neuspešno skušal premagati Julia Cesarja, je slednji soigralce nemudoma poslal v protinapad. Žoga je prišla do Neymarja, ki je s približno 17 metrov sprožil izjemno natančen strel ter s pomočjo vratnice poskrbel za eksplozijo navdušenja na stadionu.

 

22' Izvrstna priložnost se je ponudila Brazilcem. V kazenski prostor je prodrl Paulinho in sprožil močan strel, vendar pa je hrvaški čuvaj mreže poskus Tottenhamovega nogometaša ubranil.  Le minuto kasneje se je Brazilcem ponudila najlepša priložnost doslej. Od daleč je z zvitim strelom poskusil Oscar, vendar mu je veselje s čudovito obrambo preprečil Pletikosa. 

 

11' 1:0 za Hrvaško! Naši južni sosedi so krenili v hiter protinapad, nakar je v kazenski prostor po tleh podal Ivica Olić, žogo pa je nato v mrežo nesrečno potisnil Marcelo.  

  

7' Že minuto kasneje je bilo nevarno v Brazilskem kazenskem prostoru. Po odličnem predložku je z glavo streljal Ivica Olić, njegovstrel pa je le za las zgrešil vrata. 

 

6' Čeprav Hrvati tekme niso začeli slabo in so že od prve minute zaigrali napadalno, je prvi strel na gol sprožiila Brazilija. Po podaji v kazenski prostor je do žoge prišel David Luiz, ki je ustrelil z glavo, vendar pa je bil njegov strel prešibak, da bi ogrozil Stipeta Pletikoso.