Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. predkrog:

Maribor : Birkirkara 2:0 (1:0) /0:0

Strelca: Cvijanovič 28., Viler 47.

 

Začetni postavi:

Maribor: Jasmin Handanović, Željko Filipović, Martin Milec, Dejan Mezga (Bohar/21.), Marcos Tavares, Agim Ibraimi, Nusmir Fajić (Mendy/86.), Goran Cvijanovič, Aleksander Rajčevič, Mitja Viler in Arghus (Potokar/71.).

Birkirkara: Haber; Herrera, Vukanac (Maciel/79.), Mendoza, Z. Muscat (Triganza/82.); Camenzuli (Toure/46.), Fenech, Sciberras, R. Muscat; Temile, Shodiya. 

 

Prvi polčas:

1' Razmere za igro so v jasnem vremenu zelo ugodne. Igrišče so polili z vodo, kar ugaja gostiteljem, ki gojijo hitrejši nogomet kot Birkirkara. 

15' V Ljudskem vrtu je okoli 9000 navijačev, ki glasno spodbujajo domače nogometaše. Gostje z Malte imajo na tribuni podporo šestnajstih rojakov. V uvodnih petnajstih minutah tekma ni ponudila presežkov, izid je še vedno 0:0. Mariborčani imajo žogo večino časa v posesti, hkrati pa tudi težave pri prebijanju malteške obrambne postavitve. Edino priložnost za slovenske prvake je imel v peti minuti Agim Ibraimi, a je z razdalje meril precej mimo desne vratnice. Gledalcem je zastal dih v 10. minuti, ko je Alejandro Moreno z glavo za meter zgrešil cilj. Ljudski vrt je v pričakovanju silovitejšega pritiska Maribora.  

30' Maribor vodi v Ljudskem vrtu z 1:0. Štajerci nadaljujejo s terensko premočjo, z nekaj akcijami pa znajo nase opozoriti tudi malteški prvaki, ki pod Kalvarijo še niso rekli zadnje besede. Mariborčani veliko tečejo, vendar so jim gostje nastavili uspešno obrambno postavitev. S požrtvovalno igro gostiteljem ne dovolijo blizu svojih vrat. Poleg zadetka je imel v tem delu igre priložnost zgolj kapetan Tavares, ki je z glavo meril prek vrat, do vodstva pa so slovenski prvaki prišli po prostem strelu, ko je s 17 metrov z nizkim strelom zadel Goran Cvijanovič. Dodajmo, da je moral Ante Čačić že po dvajsetih minutah opraviti prvo menjavo. Poškodovanega Dejana Mezgo (z igrišča so ga odnesli na nosilih) je zamenjal rezervist Damjan Bohar. In še medklic – na tribuni VIP je tudi selektor reprezentance Srečko Katanec.  

45' Mariborčani gredo na odmor z zadetkom prednosti. V prvem polčasu so lahko zadovoljni z izidom, ki jih ta hip pelje v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov, manj navdušujoča pa je igra. V prvem polčasu je bilo razmerje v strelih v okvir vrat zgolj 1:0. Ker Birkirkara nujno potrebuje zadetek, se obeta zanimivejši drugi del. Gostje so se za zdaj predstavili kot agresivnejša ekipa. Zavoljo tega je moral z igrišča poškodovani Dejan Mezga, od bolečin pa sta ječala tudi Nusmir Fajić in Soares Arghus. Se bo Maribor v nadaljevanju povlekel v obrambo ali iskal še drugi zadetek, ki bi praktično že odločil zmagovalca?

Drugi polčas: 

55' Mariborski nogometaši so na začetku drugega polčasa dvignili Ljudski vrt na noge, potem ko so v prvem napadu povedli z 2:0. Akcijo je uspešno zaključil Mitja Viler, ki je sam pobegnil po levi strani, izkoristil prazen prostor in z natančnim diagonalnim strelom matiral malteškega vratarja Justina Haberja. Ofenziva ni pojenjala, saj je imel kmalu zatem izvrstno priložnost Tavares, a mu je Haber s skrajnimi močmi ubranil strel. Po neposrednem udarcu s kota je sledila še ena parada gostujočega čuvaja mreže. Pod črto, Maribor je vendarle postal nevarnejši in atraktivnejši. Zdi se, da Birkirkara dobre pol ure pred koncem obračuna nima več realnih možnosti za zasuk.

75' Ljudski vrt odšteva minute do uvrstitve Maribora v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov. Izid 2:0 je realen pokazatelj dogodkov na igrišču in glede na prikazano v drugem polčasu povsem zaslužen. Maribor je po prihodu iz slačilnice občutno boljši, Birkirkari pa pojenjajo moči. Veliki priložnosti za povišanje izida sta imela še Nusmir Fajić in Marcos Tavares, a sta za malenkost zgrešila vrata. Kot kaže v tem trenutku, bodo slovenski prvaki potrpežljivo čakali na konec tekme. Maltežani pretirano nevarni niso, saj do zdaj niso niti enkrat ustrelili neposredno na gol, ki ga brani Jasmin Handanović. Dodajmo, da je trener Čačić opravil še drugo menjavo – lažje poškodovanega Soaresa Arghusa je zamenjal Nejc Potokar.

90' Mariborčani na krilih svojih zvestih navijačev slavijo napredovanje v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov. V Ljudskem vrtu je pričakovano padla malteška Birkirkara. Bilo je 2:0, kar je tudi končni izid v seštevku obeh tekem. Vijolični so potrdili vlogo favorita, njihova zmaga pa bi bila lahko še izdatnejša, a so bili preveč nespretni v ključnih trenutkih. Nova prepreka Maribora v boju za prestižno ligo prvakov se imenuje Apoel, aktualni ciprski prvak, ki je pred dvema sezonama igral celo v četrtfinalu najelitnejšega nogometnega klubskega tekmovanja v Evropi, ko ga je izločil Real Madrid. Prvi dvoboj Maribora in Apoela bo čez teden dni na Cipru. Zmagovalec si bo že zagotovil tekmovanje v skupinskem delu evropske lige, povrhu pa bo odigral še dve kvalifikacijski tekmi za uvrstitev v ligo prvakov.