Belgijci so na svoj račun vpisali novi točki, po uvodni zmagi nad Alžirci v Belo Horizonteju so danes na kolena na sloviti Maracani v Rio de Janeiru v izdihljajih tekme položili še Ruse in si že zagotovili nastop v osmini finala. Rusi, ki so se na prvi tekmi v Cuiabi s Korejci razšli z 1:1, tudi po današnjem porazu še niso zapravili vseh možnosti za preboj v izločilne tekme.

Drevi bo v Porto Alegreju na sporedu še dvoboj med Alžirijo in Južno Korejo, para zadnjega kroga skupinskega dela v skupini H pa sta Južna Koreja - Belgija in Alžirija - Rusija. Obe tekmi bosta v četrtek, 26. junija.

Nič kaj navdušujoči prvi polčas

Belgijci, ki jih nekateri strokovnjaki zavoljo sijajnih predstav v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo štejejo za tihe favorite sklepnega turnirja v Braziliji, so na začetku imeli pobudo, a prvo resnejšo akcijo so v 12. minuti izpeljali Rusi, po strelu Viktorja Fajzulina z dvajsetih metrov pa se je izkazal vratar Thibaut Courtois.

Od njegovih soigralcev v polju je bil še najbolj razpoložen Dries Mertens, ki je nekajkrat poskusil ugnati ruskega vratarja Igorja Akinfejeva, še najbližje zadetku pa je bil v 20. minuti, ko je streljal mimo leve vratnice. V izdihljajih ne preveč navdušujočega prvega polčasa so najlepšo akcijo izpeljali Rusi, po predložku Denisa Glušakova z leve strani pa je po strelu Aleksandra Kokorina z glavo žoga švignila mimo leve vratnice belgijskih vrat.

Sijajni belgijski finiš

Do zadnjega kotička napolnjena Maracana je bila v drugem polčasu priča bledi predstavi izbrancev belgijskega selektorja Marca Wilmotsa in ruskega Fabia Capella, v obojestranski dolgočasni in eni "najgrših" tekem v Braziliji pa je bilo v zadnjih desetih minutah vendarle veliko živahnosti, na koncu pa je je tudi padla odločitev o zmagovalcu.

V 81. minuti je strel ruskega rezervista Andreja Ješčenka z roba kazenskega prostora zletel mimo leve vratnice, tri minute kasneje pa je Kevin Mirallas po prostem strelu z dvajsetih metrov zadel vratnico. To je bilo le ogrevanje za sijajni belgijski finiš: najprej je obetavno akcijo uprizoril do tedaj nevidni Eden Hazard, a so Rusi njegov strel zaustavili, zvezdnik Chelseaja pa je v 88. minuti bliskovito prodrl po levi strani in lepo zaposlil Wilmotsevega "jokerja" Divocka Origija, ki mu s šestih metrov ni bilo težko zatresti mreže Akinfejeva za končno zmago z 1:0.

Skupina H, 2. krog:

Belgija - Rusija 1:0 (0:0)   

Strelec: Origi 88.

  

Začetni postavi:  

Belgija: Courtois; Alderweireld, Vermaelen (Vertonghen/31.), Kompany, van Buyten; De Bruyne, Fellaini, Witsel, Mertens (Mirallas/75.); Hazard, Lukaku (Origi/57.).

Rusija: Akinfejev; Kozlov (Eščenkin/62.), Ignaševič, V. Berezucki, Kombarov; Glušakov, Samedov (Keržakov/90.), Fajzulin, Šatov (Dzagoev/83.); Kokorin, Kanunikov.