Hudi navijaški obračuni so v nedeljo dopoldne zahtevali smrtno žrtev. Pred tekmo Atletica iz Madrida in Deportiva la Corune so se v španski prestolnici spopadli pristaši obeh ekip, pri čemer so domači huligani enega od gostujočih navijačev pretepli ter nato še vrgli v reko. V bolnišnici je pozneje zaradi hudih poškodb umrl.

Zdaj v Španiji predlagajo ostre kazni za vse, ki so jih po pretepih identificirali. Teh je 88, po predlogu športne zveze in državne komisije pa naj bi jim izrekli po 60.000 evrov denarne kazni ter za pet let prepovedali obiskovanje vseh športnih prireditev.

Policija je sicer včeraj aretirala tri brate iz vrst Atleticovih ultrasov (Frente Atletico), ki naj bi zakrivili smrt navijača Deportiva, madridski klub pa je omenjeni navijaški skupini že prepovedal prihod na tekme in je uradno več ne uvršča med svoje podpornike.

Kazni za klube, ki ne bodo huliganom zaprli vrat

Vodstvo španske lige pa začenja tudi vsesplošen boj proti huliganizmu na stadionih, pri katerem pričakuje sodelovanje vseh klubov. Predsednik lige Javier Tebas je danes najavil hude kazni za vse klube, ki pri tem ne bodo v pomoč.

»Klubi, ki bodo neposredno ali posredno sodelovali z najbolj skrajnimi navijaškimi skupinami, bodo prišli na našo črno listo. Vse te bomo nato kaznovali ekonomsko, morda pa tudi z odvzemom točk ali celo izločitvijo iz lige. Pripravljamo ukrepe proti kršenju človekovih pravic, da bomo s stadionov izkoreninili že verbalno nasilje, ki je ponavadi predigra za fizično. Razmišljamo, kako se najbolje soočiti s tem problemom,« je danes sporočil Tebas.