Po svetovnem prvenstvu v nogometu v Braziliji je očiten trend reprezentančnega upokojevanja. Seznam z znanimi imeni, kot so Španec Xavi, Nemca Lahm in Klose, Francoz Nasri, Hrvata Pletikosa in Eduardo, Bošnjak Spahić, Drogba s Slonokoščene obale..., je iz tedna v teden daljši, razlogi pa so različni.

Največ upokojitev je takšnih, ko so kapetani (Drogba, Spahić...) reprezentanci pomahali v slovo zaradi biološke ure. Seznam dopolnjujejo igralci, ki niso več na isti valovni dolžini s selektorjem ali pa po osvojenih lovorikah enostavno nimajo več motiva.

Najbolj presenetljivo je slovo Nemca Philippa Lahma, saj je star šele 30 let. V Braziliji je Nemčijo v vlogi kapetana suvereno popeljal do naslova svetovnega prvaka. »Ta odločitev je v meni zorela zadnje leto dni. Začutil sem, da je najprimernejši trenutek po uspešnem zaključku svetovnega prvenstva. Odhajam srečen in ponosen. Hvala vsem, ki so poskrbeli, da konec reprezentančne kariere sovpada z osvojitvijo naslova svetovnega prvaka. Ob takšnem dosežku je bila moja odločitev, da rečem konec, precej lažja. Tudi brez mene ima ekipa ogromno kakovosti. Selekcija je dobra, da na krilih talenta poleti do novih zmag,« je ob slovesu, s katerim je le pet dni po koncu svetovnega prvenstva šokiral Nemčijo, dejal Philipp Lahm.

Obenem je zaščitni znak bavarskega giganta Bayerna, katerega član je že od enajstega leta. Zanj je trener Bavarcev, Katalonec Pep Guardiola, dejal, da je najinteligentnejši nogometaš, ki ga je srečal v dosedanji igralski in trenerski karieri, zato ga je z boka preselil v osrčje zvezne vrste. V dresu Nemčije je Lahm zbral 113 nastopov, prvega februarja 2004, dosegel pa je pet zadetkov. V bogati reprezentančni karieri je nastopil na šestih velikih tekmovanjih: evropskih prvenstvih 2004, 2008 in 2012 ter na svetovnih prvenstvih 2006, 2010 in 2014.

Nasrija francoski dres ne osrečuje več

Če je Lahm odšel na vrhuncu slave, je Francoz Samir Nasri, sicer zvezni igralec angleškega prvaka Manchester Cityja, pri 27 letih reprezentanci pomahal v slovo iz povsem drugih razlogov. Ni ga bilo med izbranci za nastop v Braziliji, podobno kot tudi ne za mundial pred štirimi leti v Južni Afriki. »Res bom na evropskem prvenstvu 2016, ki ga bo gostila moja domovina Francija, star šele 29 let, toda dres z državnim grbom me ne osrečuje več. Vselej, ko sem bil del te ekipe, so bile težave. Deležen sem obtožb, jaz in moja družina pa zato trpimo. Nočem, da se to nadaljuje, zato je bolje, da končam reprezentančno zgodbo in se osredotočim na klubsko,« je pojasnil Francoz alžirskih korenin z 41 reprezentančnimi nastopi in petimi goli. Med evropskim prvenstvom leta 2008 v Avstriji in Švici se je sprl s soigralci. Štiri leta kasneje v Ukrajini in na Poljskem si je v lase skočil še z novinarjem, zato ga je francoska zveza kaznovala s prepovedjo nastopanja na treh reprezentančnih tekmah.

Na podoben način, torej z obilo grenkobe, se je od hrvaške reprezentance poslovil tudi v Braziliji rojeni Eduardo. Od leta 2004 je na 64 tekmah dosegel 29 golov, kar ga uvršča na drugo mesto lestvice strelcev za sedanjim predsednikom hrvaške nogometne zveze Davorjem Šukerjem. V poslovilnem pismu je 31-letni Eduardo ostro napadel selektorja Nika Kovača, ker ga ni pošiljal na igrišče na prvenstvu v njegovi domovini, da je z nekaterimi igralci raje komuniciral v nemščini kot hrvaščini, da se je do igralcev vedel kot stroge vzgojiteljice v vrtcu...

Klose z lovoriko najboljšega strelca

Večina reprezentančnih upokojitev je povezana s starostjo igralcev, ker niso več najmlajši in težko lovijo ritem igranja na več frontah. Šestintridesetletni Nemec Miroslav Klose je rekel konec, potem ko je v Braziliji ob naslovu svetovnega prvaka ter z dvema novima zadetkoma postal še najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev. S 16 goli je za zadetek presegel Brazilca Ronalda in tako zaokrožil nastope na kar štirih svetovnih prvenstvih, leta 2002, 2006, 2010 in 2014.

»V Braziliji so se uresničile moje otroške sanje. Vesel in ponosen sem, da sem bil del tega uspeha nemškega nogometa. V zadnjih tednih sem podoživljal čarobne trenutke in prišel do spoznanja, da je napočil najboljši trenutek, da končam reprezentančno poglavje,« je zapisal Klose v sporočilu za javnost, ki ga je objavila nemška nogometna zveza. Nogometna pot Kloseja, ki je trenutno član italijanskega kluba Lazio iz Rima, je posebna, saj ima poljske korenine. Rodil se je na Poljskem, športne gene pa je imel položene v zibko. Oče Josef je bil profesionalni nogometaš, mama Barbara pa državna reprezentantka v rokometu. Pot jih je s Poljskega izza železne zavese vodila v Francijo in nato do nemškega državljanstva tudi na račun tega, da so imeli predniki prek bivanja v Šleziji nemške korenine. Tudi žena Sylwia je Poljakinja, zato s sinovoma doma govorita poljsko.

Klose je nemški rekorder še na nekaterih področjih. Na 137 tekmah je dosegel 71 golov, s čimer je najboljši strelec v zgodovini reprezentance, saj je dosegel tri gole več od legendarnega Gerda Müllerja. Več nastopov za elf je sicer zbral Lothar Matthäus – 150. Že Klosejev krst v reprezentanci 24. marca 2001 je bil sanjski, saj je že na prvi tekmi proti Albaniji dosegel zmagoviti gol za 2:1. Na svoji prvi tekmi na svetovnih prvenstvih je že dosegel hattrick v obračunu s Savdsko Arabijo. Naslov svetovnega prvaka je največji uspeh Kloseja z reprezentanco, s katero je bil tudi podprvak na SP 2002 in na EP 2008. Tretji je bil še na SP 2006 in 2010 ter polfinalist na EP 2012. Če je Klose odločitev sporočil prek nogometne zveze, je Španec Xavi upokojitev prej posredoval medijem kot pa selektorju Vicentu del Bosqueju.