Pred štirimi leti so Španci v finalu Nizozemce ugnali šele po podaljšku in zmagali z 1:0, tulipani pa bodo tokrat poskušali vrniti udarec. Na stavnicah sicer bolje kaže Špancem, a ker gre za obračun dve evropskih velesil, so možni vsi scenariji, navsezadnje pa obe ekipi ne bi bili preveč razočarani niti z remijem.

Zaspan začetek z redkimi priložnosti, dokler ni Costa izsilil enajstmetrovke

Obe moštvi sta tekmo začeli precej previdno, zato uvodne minute niso ponudile preveč zanimivega dogajanja. Edina omembe vredna akcija začetne faze tekme se je zgodila v 8. minuti, ko so Španci na svoji polovici izgubili žogo, Robben pa je z globinsko podajo lepo zaposlil Sneijderja, ki je sam pritekel pred Casillasa, a je nato streljal preslabo, da bi ga premagal. Španci so nevarno zapretili v 21. minuti, a se je Silva odločil za podajo, namesto da bi streljal, in priložnost je splavala po vodi.

V 26. minuti je Costa prodrl v kazenski prostor Nizozemske, nato pa spretno počakal De Vrija, da je z drsečim startom spodnesel njegovo nogo in čeprav se ga je le nežno dotaknil, je Costa padel in italijanski sodnik Rizzoli je hitro dosodil najstrožjo kazen, protesti Nizozemcev pa niso pomagali. Enajstmetrovko je izvedel Xabi Alonso, ki je s strelom v levo stran premagal Cillessena.

Van Persie tik pred odmorom z mojstrovino poskrbel za izenačenje

Tudi po vodečem golu so Španci ostali več pri žogi in čuvali minimalno vodstvo, ob tem pa vseeno iskali tudi pot do drugega gola. Tega bi skorajda dosegli v 42. minuti, ko je Iniesta lepo podal do Silve, toda ta nato ni uspel premagati Cillessena, ki se je izkazal z dobro obrambo. Kazen je sledila kmalu, saj je le dve minuti kasneje izjemno zadel Van Persie in poskrbel za izenačenje. Blind je s sredine igrišča lepo podal v kazenski prostor, kjer je iz teka z glavo ustrelil napadalec Manchester Uniteda in uspel žogo poslati prek Casillasa v mrežo, vratar Španije pa jo je lahko le pospremil s pogledom. Na odmor sta tako moštvi odšli poravnani pri izidu 1:1.

Robben le uspel premagati Casillasa

Prvi strel v drugem polčasu je v 50. minuti sprožil Iniesta, a od daleč ni uspel žoge spraviti za hrbet Cillessena. Španci so iskali način, kako ponovno priti do vodstva, a v 53. minuti so se znašli celo v zaostanku. Blind, ki je bil podajalec že pri prvem golu tulipanov, je lepo zaposlil Robbna, ki je krenil v kazenski prostor, tam pa se lepo znebil Piqueja in nato zadel za 2:1 ter tako dobil vsaj majhno zadoščenje za finale izpred štirih let, ko ni mogel premagati Casillasa in je zapravil izjemno priložnost za zmago v rednem delu.

Španci so bili po golu v manjšem šoku in kmalu bi bilo že 3:1, ko je v 60. minuti Van Persie z volejem zatresel vratnico, a tudi če bi zadel, gol ne bi veljal, ker so sodniki dosodili nedovoljen položaj. So pa Nizozemci prišli do tretjega gola tri minute kasneje, ko je po podaji iz kota na oddaljenejši vratnici žogo tudi z nekaj sreče spravil čez črto, pred tem pa je bil storjen prekršek nad Casillasom, ki pa ga Rizzoli ni dosodil in tulipani so ušli na velika dva zadetka prednosti.

Velika napaka Casillasa za četrti gol, Robben zabil za petardo

Španci so morali staviti vse v napad in v 67. minuti so uspeli zatresti mrežo nasprotnika, a je bil Silva v nedovoljenem položaju in ostalo je pri 3:1. Dokončno pa je bilo upov na vsaj izenačenje Špancev konec v 72. minuti, ko je Casillas slabo ustavil žogo in jo poklonil Van Persieju, ki je brez težav zadel v prazen gol.

Potop Špancev je dosegel še večjo razsežnost, ko je v 80. minuti Robben zadel še drugič na tekmi in tudi tokrat je osmešil obrambo s Casillasom na čelu. Potolčeni Španci so nato le še čakali na konec tekme, Nizozemci pa so leteli po igrišču in imeli še nekaj lepih priložnosti, da bi dosegli še šesti gol, a je ostalo pri njihovi suvereni zmagi s 5:1, česar pred tekmo zagotovo ni nihče napovedoval.

Španija – Nizozemska 1:5 (1:1)


Strelci: Xabi Alonso 27. (11-m.); Van Persie 44., 73., Robben 53., 80., De Vrij 64.



Postavi:


Španija: Casillas, Azpilicueta, Pique, Ramos, Alba, Xabi Alonso (Pedro 63.), Busquets, Xavi, Iniesta, Silva (Fabregas 78.), Costa (Torres 63.)


Nizozemska: Cillessen, Vlaar, De Vrij (Weltman 77.), Martins Indi, Blind, De Jong, Janmaat, De Guzman (Wijnaldum 62.), Van Persie (Lens 79.), Sneijder, Robben