Najbolj razvita španska regija že desetletja kaže težnje po osamosvojitvi, med največjimi podporniki osamosvojitve Katalonije pa je bil vselej tudi nogometni klub Barcelona. In čeprav Madrid vztraja, da odcepitve ne bo dovolil, separatistične težnje v Kataloniji ne pojenjajo.

In kaj bi se zgodilo s katalonskimi nogometnimi klubi, predvsem pa Barcelono, če bi do odcepitve le prišlo. Po mnenju, prvega moža LFP Javierja Tabasa, bi legendarni el clasici postali zgodovina. »Ne želim špekulirati o nemogočih stvareh. Katalonija bo vedno Španija,« je v pogovoru za španski športni časnik As uvodoma dejal Tabas, a nato vseeno spregovoril o alternativnem scenariju.

»Ne skrbi me zgolj Barcelona, temveč tudi drugi klubi kot so Nastic, Girona, Espanyol, Llagostera in Sabadell. Če obveljajo trenutna pravila, ne bodo smeli nastopiti v španskih nogometnih ligah. Morali bi jih spremeniti. Andorski klubi lahko nastopajo v naših ligah, ker pravila to specifično dovoljujejo. Druge odredbe glede tega ne obstajajo. Barcelona vsaj v začetku tako ne bi smela nastopiti v prvenstvu, vsaj dokler ne bi prišlo do sporazuma med državama,« je bil jasen Tabas.