Prvi mož Fife je na kongresu nagovoril vseh 209 delegatov članic Fife, v svojem govoru pa sprva poudaril vpliv, ki ga ima nogomet na ves svet. »Še vedno smo v fazi reform, ki pa so že pri koncu. Naše temeljne nogometne vrednote kot so disciplina, spoštovanje in 'fair play', bi lahko razširili po vsem svetu. S tem bi uresničili naše cilje,« je povedal Švicar, nato pa zaplaval v nekoliko bolj znanstvenofantastične vode in opisal svoje videnje razvoja nogometa v daljni prihodnosti.

»Nekega dne se bomo spraševali, ali lahko nogomet igramo tudi na drugih planetih. Nekega dne tako ne bomo imeli svetovnega, temveč medplanetarno prvenstvo,« je na kongresu, ki utegne biti zelo pomemben, ugotavljal Blatter.

»To so pomembni časi za Fifo. Nogomet mora slediti spremembam v svetu. Naša naloga je, da igra napreduje, a tudi, da ohranimo naš način upravljanja nadzornih organov. Naša naloga ni zgolj razvoj nogometne igre, prav tako jo moramo zaščititi in zagotoviti njeno integriteto. Nekoč bomo ponosni na vpliv, ki ga bo imel nogomet na svet,« jedan pred pričetkom nogometnega svetovnega prvenstva dejal Blatter, ki je pred mesecem dni najavil vnovično kandidaturo za predsednika Fife.