Po nemški bundesligi se je tudi angleška premier liga odločila, da bodo morali imeti prvoligaši že v prihodnji sezoni na svojih stadionih vgrajene tehnološke sisteme za nadzor golove črte, vgradili pa ga bodo tudi na londonski Wembley, kjer se sicer igrajo le tekme angleške reprezentance ter finalni in polfinalni obračuni pokala FA in finale ligaškega pokala.

V petih letih bo sistem Angleže stal 10 milijonov funtov

Na razpis sta se prijavila dva ponudnika tehnološke pomoči, na koncu pa je vodstvo premier lige izbralo domačega ponudnika s sistemom ''sokolje oko'' (Hawk-Eye), ki se uspešno uporablja že v tenisu, preizkušen pa je bil tudi na odbojkarskih igriščih. Sistem sokoljega očesa bodo v najboljši angleški ligi začeli uporabljati že v prihodnji sezoni, pogodba med ligo in ponudnikom pa je bila sklenjena za pet let. Vrednost posla se vrti okoli številke 10 milijonov funtov (nekaj manj kot 12 milijonov evrov), a si vodstvo premier lige prizadeva, da bi s pogajanji v prihodnjih tednih stroške za klube nekoliko znižali.

Po poročanju nogometnega portala Goal.com bo instalacija sistema sokolje oko vsak premierligaški klub stala od 30 do 50 tisoč funtov, stroški uporabe pa bodo 85 tisoč funtov na leto, skupaj v petih letih torej približno 475 tisoč funtov, kar za 20 klubov skupaj s stroški vgradnje sistema na Wembleyju prinese znesek 9,975 milijona funtov. Ker se v angleško premier ligo vsako leto uvrstijo štirje novi klubi, bodo ti stroški v petih letih še nekoliko višji.

Cairos bi bil cenejši

Pri izboru najbolj primernega sistema tehnološke pomoči sodnikom je komisija, sestavljena iz predstavnikov premier lige in angleške sodniške organizacije, izbirala glede na najboljši učinek sistema, pri tem pa se ni ozirala na stroške vgradnje in uporabe sistema. Glavni konkurent sokoljemu očesu je bil nemški sistem Cairos, ki je predvideval spremenjene žoge, ki bi imele vgrajene čipe in celo baterije, a takšna ideja Angležem ni bila všeč, čeprav bi Cairos recimo klube stal le 65 tisoč funtov na leto.

Tretji poznan sistem, ki prav tako kot Cairos temelji na uporabi magnetnega polja v golu, je nemški GoalControl, ki ga je Fifa pred meseci izbrala za pomoč sodnikom na letošnjem pokalu konfederacij in svetovnem prvenstvu leta 2014. GoalControl ni bil med kandidati za uporabo v angleški premier ligi, ker je licenco prejel šele pretekli mesec in je bil zato prepozen za prijavo na razpis v Angliji.

Med letošnjim poletjem bodo v Angliji torej na 20 stadionov premierligašev in na Wembley vgradili kamere in preostalo potrebno tehnologijo za delovanje sistema sokolje oko, prvič pa ga bodo preizkusili na tekmi »Community Shield« v Avgustu.