Ste prvi zdravnik na čelu slovenskega nogometnega prvoligaša, kajne?

Tudi jaz mislim, da to drži, čeprav tega podatka do zdaj nisem poznal. Poznam pa vse predsednike iz preteklosti in sedanjosti, kajti v nogometu sem skoraj dvajset let. Takšna je bila moja odločitev. Potrebovali smo spremembe. Zaupali so mi občina in ljudje okoli mene. Upam, da jih ne bom razočaral. Za zdaj smo vsi zadovoljni.

Med predsedniki je precej več poslovnežev. Bi bilo bolje, če bi bilo več zdravnikov?

Mislim, da mora iti akademski človek v stvar, ki jo pozna. Sam v nogomet ne bi šel, če ne bi vsaj približno vedel, za kaj gre. Zanj se zelo zanimam. Skoraj ni velikega stadiona na svetu, na katerem ne bi bil. V prostem času se ukvarjam s turizmom, organiziram izlete za prijatelje po vsem svetu. In vedno obiščemo tudi kakšen stadion, kot so Camp Nou, stadion v Johannesburgu, Bonbonera v Buenos Airesu...

Kdo vas je namestil na predsedniški položaj?

Kaj pa vem. Zanimivo je bilo, ko me je klical naš športni direktor. Poleg mene je bila žena. Rekel sem ji, bog ve, če me ne kliče zato, da bi bil predsednik. Mislim, da me ni namestil le en človek, ampak da je bila to želja celjskega župana Bojana Šrota in drugih ljudi, ki so blizu kluba, športnega direktorja Ambroža Krajnca in Darka Klariča s firmo Bravo 1, ki je naš največji posojilodajalec. Verjetno je imel ta interes, ker je hotel, da so njegova posojila na varnem.

Koliko celjski klub še dolguje Klariču?

Z gospodom Darkom imamo jasne in čiste odnose. Vse je napisano v pogodbi in overjeno pri notarju. Nobenih težav nimamo. Tako kot piše, se denar vrača, podpisnika sva gospod Klarič oziroma firma Bravo 1 in jaz. Vsak mesec vse obveznosti, ki jih ima do kluba, izpolnjuje na dan, enako mi. Mislimo, da bomo vse dolgove poravnali, ko bomo prodali kakšnega igralca.

Koliko mu morate še vrniti?

O natančnih zneskih bi lahko govorile naše računovodkinje. Ampak ti zneski se vlečejo že iz spomladanskega dela minule sezone. Mislim, da ne presegajo 400.000, 500.000 evrov. Imamo tako dobre pogodbe, da bomo s prodajo igralcev gospodu Darku oziroma Bravu 1 ta denar vrnili. Imamo igralce, ki so nekaj vredni, in gospod Klarič denarja, ki ga je vložil v naš klub, zagotovo ne bo izgubil.

Pred dvema letoma, ko so bile finančne težave večje, je bilo posojilo, ki ga je dal Celju, verjetno bistveno.

Ta mesec ali že ta teden mu moramo vrniti še zadnji obrok in tako bo to posojilo končano. V tisti pogodbi je pisalo, da moramo posojilo vrniti v denarju. Medtem ko imamo novo pogodbo s podjetjem Bravo 1 narejeno tako, da se denar vrača izključno iz prodaje nogometašev.

Bo Klarič v prihodnje celjskemu klubu še posojal denar?

Gre za njegovo ljubezen do kluba in športa. S tem pa nosi tudi določeno tveganje. Če bi imeli slabe ekipo in igralce, bi bila ta naložba gospoda Klariča tvegana. Razpolagamo z mladimi nogometaši, ki imajo na trgu najvišjo ceno.

Se vam ne zdi Klaričeva vloga sporna glede na to, da je tudi predsednik nogometnega klubu Bravo in lastnik podjetja Bravo 1, ki se ukvarja z zastopanjem nogometašev in Celju posoja denar? Prihaja do konflikta interesov.

Ravno zato, da ne bi prišlo do konflikta interesov, gospod Darko pri nas nima nobene funkcije. Če ne bi imel funkcije v nogometnem klubu Bravo, bi bil pri nas zagotovo v nadzornem ali upravnem odboru. S svojim podjetjem posoja denar, mi pa mu ga vračamo. Zelo vesel bi bil, če bi našli še kakšnega Darka, banko, vas, kogar koli. Še enkrat povem, da Darko v našem klubu nima nobene funkcije.

Ampak vpliv pa ima.

Vpliva ima toliko, kolikor odloči upravni odbor. Če nekdo investira, seveda skuša imeti določen vpliv. To je legalno in legitimno. Če bo gospod Darko iz tega kaj zaslužil, se mi zdi to popolnoma legitimno. To je podobno, kot bi investirali v delnice. Gre za tveganje.

Zaslužil bo s posojilom?

Zagotovo bo tudi nekaj dobil.

Z obrestmi?

Seveda.

Ampak sporno je tudi, da kar nekaj celjskih nogometašev sodeluje oziroma je sodelovalo z njegovo agencijo.

Spet gre za dvojni interes, kot ste dejali. Te igralce smo dobili zastonj in to zagotovo dobre igralce, kot sta Miha Zajc in Gregor Bajde. Takšne nogometaše je težko dobiti zastonj. Gospod Klarič oziroma Bravo imata interes, da ti igralci pri nas dosežejo afirmacijo in določeno ceno na trgu. Primerno razmerje med stroški in koristjo mora obstajati z ene in druge strani.

Torej ste te nogometaše dobili zastonj zaradi dobrih odnosov oziroma prijateljstva s Klaričem.

Gotovo. Za to smo zelo hvaležni gospodu Klariču. Kajti še pred kratkim je, na primer, gospod Zahović izjavil, da bi imel Bajdeta. V prihodnje bomo skušali sestaviti pisni dogovor z nogometni klubom Bravo, da njihovi perspektivni igralci pridejo k nam. Ne bom rekel, da bo šlo ravno za predpogodbo, ali pa tudi. Če bomo ocenili, da so dobri, bodo lahko trenirali z našim prvim moštvom. Zagotovo bomo sodelovali tudi v prihodnje.

Torej ni nobena skrivnost, da sta povezana nogometna kluba Celje in Bravo, z obema pa tudi Klaričeva agencija?

S Klaričevo agencijo nismo povezani, verjemite mi. Zagotovo pa imamo dobre odnose z nogometnim klubom Bravo. Še enkrat pravim, da je dobrodošel vsak, ki nam želi posoditi denar, ki bi mu ga vrnili iz prodaje nogometašev. Če Darka ne bi bilo, tudi celjskega nogometa ne bi bilo. Le s sponzorji bi težko shajali.

Ampak če ima ista oseba vpliv v dveh klubih in poleg tega še v agencij, ki zastopa nogometaše, to ni v skladu s pravili.

Se popolnoma strinjam. Zato Klarič v Celju absolutno ne more imeti nobene funkcije.

Formalno je nima, neformalno pa ima vpliv.

Neformalno imava lahko vpliv tudi midva. Formalno absolutno nima nobene funkcije. Imamo pogodbo na petih straneh z notarskim zapisom. Vsak pa lahko pogodbo prekine, če mu kaj ni všeč. Dejstvo je, da sva se poznala že prej in si zaupala. Vprašanje je, ali bi šel v to, če me ne bi poznal. Je tudi moj dolgoletni pacient. Ampak moramo ločiti med prijateljstvom, službo in institucijo, kot je nogometni klub.

Če skleneva: formalno Klarič nima nobenega vpliva, neformalno pa ga ima.

Zagotovo. Predlaga nam določene stvari. Dober predlog pa pade na plodna tla.

Je slovenski nogomet bolan?

Manj, kot je bil. Pred leti so bile določene prijave z Uefe, afere s stavami. Mi imamo mlado ekipo. Ko imaš mlado ekipo, si lahko prepričan, da nihče ne bo prodal tekme.

Morda je ravno mlade lažje prepričati.

Mislim, da mladi nogometaš ne bo šel v to. Pomembno je, da so nogometaši zadovoljni. Pri nas so plačani na dan.

A plače so nizke.

Takšne so, kot jih je vsak podpisal. Nogometašem, ki so bili v dobri formi, smo pogodbe popravili. Imajo plače v skladu s proračunom. Benjaminu Verbiču smo, na primer, kupili avto, ker je izstopal. Če ne moremo plačati višjega zneska v denarju, skušamo to narediti na drug način.

Plače nogometašev znašajo okoli tisoč evrov?

Povprečna plača je okoli 1500 evrov bruto. Vsak dobi, kar je podpisal, skušamo pa zagotoviti še kakšne bonitete. Danes bom, na primer, iz svojega žepa vsem nogometašem kupil obleke.

To je pa veliko denarja...

Ni pomembno. Vedno sem si želel, da tudi s klubsko obleko pokažemo predanost. To sem najprej naredil z upravo.

Delate na urgentnem oddelku?

Da.

In rešujete življenja...

To je številka ena pri mojem delu.

Kar je pomembnejše od nogometa...

Zagotovo. Žal redko mine dežurstvo, ne da bi umrl kakšen človek. Največje zadovoljstvo je, ko mrtvega človeka oživiš. Tega ne doživi vsak zdravnik v svoji praksi.

Vi ste to že velikokrat doživeli?

Seveda. Skoraj ne mine dan, ne da bi koga spravili nazaj v življenje. Od stotih ljudi, ki umirajo nenadne smrti, jih okoli 25 oživimo. To je v skladu z evropskim in ameriškim povprečjem, na kar smo zelo ponosni.

Je v zdravstvu veliko korupcije?

Marsikaj se dogaja. Zdravstvo absolutno potrebuje velike reforme, sicer bo bankrotiralo. Prepotoval sem ves svet in takšnih pravic, kot jih imajo slovenski pacienti, nimajo nikjer. So rezerve tako na strani zdravnikov kot tudi pacientov. Nekatere pravice bo, žal, treba odvzeti.

Kje je več korupcije, v nogometu ali zdravstvu?

Zagotovo v nogometu.

V slovenskem?

V slovenskem morda ne toliko. Veliko korupcije je tam, kjer je veliko denarja.

Obstaja pa tudi v slovenskem?

Manj kot nekoč. Ne morem povedati, za katero tekmo je šlo, ampak bil sem šokiran, ko sem doživel, da so se nogometaši med seboj prepirali, češ, mi smo vam dali denar, vi nam pa puščajte gole. Mislim, da zdaj tega ni.

Prav zares ste slišali igralce govoriti o tem?

Seveda, skoraj bi se stepli pred slačilnicami.

Je šlo za tekmo Celja?

Ni šlo le za tekmo Celja, seveda sem bil pa jaz na naših tekmah (smeh).

Očitno ste to videli in slišali na tekmah Celja.

Verjetno, da.

Morda v zadnjem krogu sezone 2008/2009, ko je na zloglasni tekmi Koper v Celju slavil z goloma iz dveh enajstmetrovk? Ta tekma je bila zanimiva in sporna.

Se strinjam, da je bila zanimiva in sporna. Če bi bil jaz takrat v nogometni zvezi, bi poklical inšpekcijo ali policijo.

Ste v Celju naredili notranji nadzor?

Takrat se je prvenstvo končalo, jaz pa sem bil le zdravnik, druge funkcije v klubu nisem imel. Konkretnih dokazov ni bilo, bil pa je sum. Predsednik je bil Marjan Vengust, govorilo se je, kako je do tega prišlo. Ampak tako kot marsikatera stvar v tej državi ni bila rešena, tudi ta ni bila. Tudi če je bilo kaj na tem, pa je šlo za smešno majhen denar.

Bi morala biti nogometna zveza pri problematiki nameščanja rezultatov dejavnejša?

Tam, kjer ni kriminala, ni potrebna posebna komisija za to.

Nameščanja izidov v slovenski ligi ni več?

Mislim, da bistveno manj.