Hönessu, ki je med drugim kot nogometaš leta 1974 z Zahodno Nemčijo osvojil naslov svetovnega prvaka, se pripisuje največ zaslug, da je Bayern spremenil v enega največjih in najuspešnejših športnih znamk na svetu. Dvainšestdesetletnik se mora na sodišču zagovarjati zaradi prikritih računov na švicarski banki in neprijavljenih prihodkov. In čeprav je po priznanju o utajitvi davkov vse obveznosti do države že poravnal, pa davčnemu uradu o svojih prestopkih ni poročal pravočasno in dovolj izčrpno.

Grozi mu celo do 10 let zapora

O Hönessovi usodi tako odloča okrajno sodišče v Münchnu, v kolikor bo spoznan za krivega, pa mu finančna kazen ali celo do deset let zapora. Predsednik Bayerna vseeno upa, da se bo uspel izogniti kazenskemu pregonu. »Še vedno sem prepričan, da je moj davčni svetovalec svoje delo opravljal dobro, kar se bo odrazilo tudi v končni sodbi,« je decembra lani v intervjuju dejal Höness, ki se mu očita, da je v švicarsko banko med letoma 2003 in 2009 naložil okoli 30 milijonov evrov, s čimer je državo ogoljufal za 3,5 milijona evrov.

Danes priznal še precej večji greh

Danes pa je na sodišču Höness priznal, da je prek neimenovane švicarske banke utajil davke v višini 18,5 milijona evrov. Ta vsota je torej petkrat večja od tiste, zaradi katere mu sodijo. Hönessovi zagovorniki so na sodišču dejali, da ob utajitvi 3,5 milijona evrov prvi mož Bayerna ni prijavil še dodatnih 15 milijonov evrov. "Utajil sem davke. Upal sem, da se bom izognil preiskavi, če bom prostovoljno razkril svoje grehe. Vesel sem, da je končno vse na mizi. Obžalujem moje početje," je Höness dejal sodnikom.

Velja še omeniti, da v Nemčiji za sojenje vlada izjemno javno zanimanje, saj je bilo vseh 49 mest v sodni dvorani, namenjenih novinarjem, zapolnjenih v pičlih 27 sekundah.