Neposreden vzrok za vladno odločitev so bili navijaški izgredi, ki so zaznamovali grški nogomet. Derbi med atenskim Panathinaikosom in pirejskim Olympiakosom, ki so ga z 2:1 dobili zeleno-beli, so zaznamovali tudi navijači domače ekipe, ki so s pirotehničnimi sredstvi prekinjali tekmo, vdrli na igrišče, obmetavali gledalce z različnimi predmeti, policija pa je morala za umiritev razmer uporabiti solzivec.

Prekinitev ni bila prva v tej sezoni, zaradi izgredov in incidentov so prvenstvo že dvakrat prekinili. Med ukrepe, ki naj bi zmanjšali divjanje navijačev, je grška vlada uvrstila selitev pristojnosti vodij navijaških skupin v klubske okvire, uvedba elektronskih in sledljivih vstopnic ter montaža nadzornih kamer na vseh stadionih.

Sprva brez gledalcev, čez teden dni sledi ocena napredka

Zdaj so sklenili začasen kompromis; vlada je dovolila izvedbo tekem, vendar za zaprtimi vrati stadionov. "Imeli smo dolge pogovore z nogometno zvezo. Za zdaj dogovor predvideva, da bodo tekme brez gledalcev, čez teden dni pa bo posebna komisija ocenila dogajanje in napredek," je sporočil športni minister Stavros Kontonis.

Prihodnost na nogometnih stadion bo za grške huligane in tudi njihova moštva precej težja. Dogovor namreč predvideva tudi hude kazni za izgrede na stadionih, od denarnih do odvzema točk. Če se bodo nasilni izgredi ponavljali, pa bodo takoj spet prekinili tekmovanja.

Klubi bodo nosili posledice

Z doseženim je bil zadovoljen tudi predsednik grške lige Giorgos Borovilos. "Vsega pač ne moreš rešiti na sestanku v dveh urah. A ministrstvo je odprto za predloge, skupaj bomo delali za boljšo prihodnost nogometa." Dodal je še, da bodo morali navijači poslej paziti na svoje obnašanje, saj bodo neposredno prizadeli svoje klube. "Pozivam navijače k previdnosti. Radi bi jim zagotovili varen ogled tekem, posledice ob morebitnih nepravilnostih pa bodo nosili njihovi klubi."