Karte so na novo premešane, saj je večina glavnih favoritov lige prvakov zamenjala trenerja. Pot do vrha bodo na drugačen način iskali Bayern München, Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Manchester City, Chelsea in PSG. Med tistimi, ki lahko posežejo po evropski slavi in so zadržali istega trenerja, pa izstopajo predvsem Borussia Dortmund ter Juventus, Milan, Arsenal in Atletico Madrid.

Hajduk edini do izločilnih bojev

Med dvaintridesetimi klubi v ligi prvakov je štirinajst takšnih, ki so bili nekoč že najboljši v Evropi. Po tem kriteriju je najtežja skupina H, v kateri so bili evropski prvaki že vsi štirje klubi (Barcelona, Milan, Ajax in Celtic). Med nekdanjimi prvaki najdlje na novo lovorika čaka Benfica, ki je bila zadnjič najboljša leta 1962, zadnji klub, ki je osvojil svoj prvi naslov, pa je Chelsea, ki je bil najboljši leta 2012. Letos v tekmovanju ni nobenega novinca, je pa zato dvanajst takšnih klubov, ki jih med elito ni bilo lani.

Največ predstavnikov po državah imajo Španija, Anglija in Nemčija (vse po štiri), sledi Italija s tremi klubi. Po dva predstavnika imajo Rusija, Portugalska in Francija. Skupno ima svojega predstavnika v ligi prvakov osemnajst različnih držav, a med njimi ni nobene z območja nekdanje skupne države Jugoslavije. Najbližje preboju sta bila Maribor in Dinamo Zagreb, ki sta izpadla v zadnjem krogu kvalifikacij. Po razpadu Jugoslavije so sicer v ligi prvakov nastopili zgolj štirje klubi iz nekdanje skupne države: Dinamo Zagreb (1999, 2000, 2012, 2013), Hajduk Split (1995, edini prišel v izločilne boje), Partizan (2004, 2011) in Maribor (2000).

Kdo bo presenetil letos?

V zadnji sezoni je primat v ligi prvakov prevzel nemški nogomet, ki je dal oba finalista – Bayern in Borussio. Bavarci so del evropskega vrha že dlje, lani so se jim pridružili še Porurci. Borussia je bila leto pred tem celo zadnja v svoji predtekmovalni skupini, ki je bila skupaj z Arsenalom, Marseillom in Olympiacosom na papirju najlažja. »Vrnili se bomo,« je tedaj dejal trener Jürgen Klopp. Obljubo je držal. Borussia je bila leto kasneje najboljša v najtežji skupini z Realom, Cityjem in Ajaxom. Ena najlepših zgodb zadnjih let se je končala s finalnim porazom, Klopp pa je na Wembleyju povedal: »Hočemo igrati v novem finalu.«

Temelje ima dobre. Borussii je sprva grozilo, da bodo njene najboljše igralce razgrabili bogatejši klubi, a odhodi so se končali pri Mariu Götzeju. V klubu je ostal tudi Robert Lewandowski, čeprav je njegov prihod k Bayernu potrdil lanski trener Bavarcev Jupp Heynckes. Ker ga Borussia ni spustila na noben način, je Poljak uteho našel vsaj v povišani plači z 1,5 milijona evrov na pet milijonov evrov. Okostje Borussie tako ostaja enako, večina njenih ključnih igralcev pa šele prihaja v najboljša nogometna leta.

Podobne adute za napad iz ozadja, kot jih imela lani Borussia, ima letos morda Juventus. Staro damo že dlje časa vodi trener Antonio Conte, ki napreduje skupaj s svojimi nogometaši. Vsi ključni igralci so skupaj vrsto let, nakupi pa so opravljeni premišljeno. Sistematično delajo tudi ruski in ukrajinski klubi, ki so se ozrli po nemškem modelu dela z mladimi nogometaši. Hkrati imajo tudi kontinuiteto trenerjev, še posebno to velja za Šahtjor Donjeck (Mircea Lucescu) in Zenit Sankt Peterburg (Luciano Spalletti).

Največ španskih klubov

Odkar so leta 1992 ligo prvakov preuredili in vpeljali skupinski del, je v njej nastopilo 127 različnih klubov. Največ tekem je v tem obdobju odigral Manchester United (190), sledita pa Real Madrid (186) in Barcelona (183). Svojega predstavnika v ligi prvakov je imelo 31 različnih držav, največ različnih klubov pa je nastopilo iz Španije, kar trinajst. Po deset različnih klubov sta dali Nemčija in Francija, po devet pa Anglija in Italija.

Med igralci je največ tekem v tem obdobju odigral španski napadalec Raul Gonzalez. Za Real Madrid in Schalke je nastopil na 142 dvobojih. Sledijo mu Ryan Giggs (134), Xavi (131), Iker Casillas (127) in Clarence Seedorf (125). Raul kraljuje tudi na vrhu večne lestvice strelcev. V ligi prvakov je zabil 71 golov, a zelo blizu je Lionel Messi, ki ima 59 golov. Pomemben podatek je, da Raul v ligi prvakov ne igra več, Messi pa ima pri 26 letih pred seboj še veliko plodnih sezon. Njegov največji konkurent v zadnjih letih Cristiano Ronaldo je v ligi prvakov do zdaj zabil 50 golov.

Kaj pa navijači? Od leta 1992 si je 2283 tekem skupno ogledalo 89.952.886 ljudi, kar v povprečju znese 39.401 navijača na tekmo.