Prireditev v Costi do Sauipe se je začela z minuto molka v spomin na v četrtek preminulega južnoafriškega voditelja Nelsona Mandelo. Brazilci pa so zatem pripravili barvit program s predstavitvijo zgodovine nogometa in svojih uspehov na svetovnih prvenstvih, vrhunec pa je bil seveda težko pričakovan žreb, ki je 32 udeleženk prvenstva pospremil v osem predtekmovalnih skupin.

"To bo najboljše prvenstvo doslej. Mi ljubimo nogomet - dobrodošli v Braziliji," je na žrebu prepričanje v uspeh tekmovanja v svoji državi, ki bo največji nogometni dogodek na svetu gostila drugič po letu 1950, pospremila predsednica Dilma Rousseff. Z njo pa se je strinjal tudi predsednik krovne nogometne zveze Fife Sepp Blatter, saj je pohvalil Brazilce kot velike ljubitelje nogometa. "Čas je že bil, da se prvenstvo spet vrne k vam. Zato vas pozivam - stopite skupaj na tem prvenstvu," je pred žrebom dejal Blatter.

Nogometna legenda Brazilije Pele pa je obudil spomine na zadnje domače tekmovanje pred 63 leti: "Razplet tistega SP je bil za nas šok. Takrat je moj oče jokal in ne želim, da bi Brazilija jokala po SP naslednje leto. Prepričan sem, da bo Brazilija zmagala," je bil optimističen Pele.

V skupini D kar trije svetovni prvaki

Žreb je potekal pod budnim očesom generalnega sekretarja Fife Jeroma Valckeja, kroglice pa je vleklo sedem svetovnih prvakov – Alcides Ghiggia (Urugvaj), Geoff Hurst (Anglija), Mario Kampes (Argentina), Lothar Matthar Matthäus (Nemčija), Cafu (Brazilija), Zinedine Zidane (Francija), Fabio Cannavaro (Italija) – in športni direktor aktualnih prvakov Špancev Fernando Hierro.

Ena najtežjih skupin bo najverjetneje skupina D s kar tremi svetovnimi prvaki Urugvajem, Italijo, Anglijo in popolnim outsiderjem Kostariko, v prav tako zelo močni skupini G pa so Nemčija, ZDA, Portugalska in Gana.

»V trebuhu sem imel občutek, da bomo dobili Nemčijo. Gre za eno najtežjih skupin. Portugalska s Cristianom Ronaldom, zgodovina, ki jo imajo ZDA z Gano in seveda Nemčija. Težko bi bilo težje za nas. A takšno je svetovno prvenstvo, zato se bomo s tem sprijaznili. Upam, da bomo uspeli presenetiti. Na prvenstvo bomo prišli pripravljeni in samozavestni,« je skupino smrti komentiral selektor ZDA Jürgen Klinsmann.

Dvoboj bratov Boateng?

Za zanimivo podrobnost sta poskrbela brata Boateng, saj obstaja velika možnost, da se bosta spet pomerila med seboj. Jerome v nemški, Kevin-Prince v ganski. "Pa sva spet skupaj, bratec," je takoj po žrebu tvitnil Kevin-Prince. Ti ekipi sta se udarili že leta 2010, takrat se je po zmagi z 1:0 Nemčija uvrstila v osmino finala. Nemški selektor Joachim Löw pa se je pošalil, da so v skupini sami stari znanci: "Sprejmem žreb, kakršen pač je. Bo kar zanimivo, ne samo zaradi Jürgna, v skupini je še več zanimivih ekip." Pri tem je seveda mislil predvsem na svojega predhodnika na klopi Nemčije Klinsmanna, ki je zdaj selektor ZDA.

Blažević: Brazilci nam odgovarjajo, gojijo podoben stil nogometa kot mi

Čast, da se bodo pomerili z Brazilci na uvodni tekmi svetovnega prvenstva, je žreb namenil Hrvaški. V južni sosedi bržkone niso najbolj zadovoljni z razpletom plesa kroglic v Costi do Sauipeju, saj imajo v skupini poleg "nepremagljivih" domačinov še močni ekipi Kameruna in Mehike.

Z zanimivim komentarjem je postregel nekdanji hrvaški selektor Miroslav Blažević, ki je o otvoritveni tekmi med domačini Brazilci in Hrvati za hrvaško državno televizijo dejal: »Brazilci nam odgovarjajo, gojijo podoben stil nogometa kot mi. Iz skupine bosta napredovali Brazilija n Hrvaška.

Žreb se je po svoje poigral tudi s Španijo in Nizozemsko, finalistoma zadnjega SP pred tremi leti, saj se bosta ekipi znova pomerili že v predtekmovanju. V Španiji so se čudili, kako sta lahko svetovni podprvak in prvak v isti skupini. "Izjemno težko bo. Ne bom rekel, da smo dobili 'skupino smrti', ampak čaka nas veliko dela. Pa tudi malo čudno bo začeti SP proti ekipi, s katero smo zadnje prvenstvo končali," je težavnost skupine ocenil selektor Vicente del Bosque. Selektor tulipanov Louis van Gaal pa meni, da v skupini niso nevarni samo Španci: "Igramo s svetovnimi prvaki, z Avstralci, ki jih še nismo premagali, in Čilom, ki je zelo dobra ekipa. Če sem pošten, bi raje videl, da bi bili v skupini H." V tej so sicer Belgija, Alžirija, Rusija in Južna Koreja.

Bolj zadovoljni so lahko z žrebom Francozi in Švicarji, sosednji državi je žreb potisnil v skupino z Ekvadorjem in Hondurasom, kjer imata status jasnih favoritinj. Novinka na SP Bosna in Hercegovina pa se bo pomerila z nekdanjo svetovno prvakinjo Argentino, poleg tega pa še z Nigerijo in Iranom. "Če pogledamo, kaj so dobili Hrvati, smo jo še kar dobro odnesli," je bil prvi odziv selektorja BiH Safeta Sušića.

Žreb skupin za svetovno prvenstvo v Braziliji: 

Skupina A: Brazilija, Hrvaška, Mehika, Kamerun

Skupina B: Španija, Nizozemska, Čile, Avstralija

Skupina C: Kolumbija, Grčija, Slonokoščena obala, Japonska

Skupina D: Urugvaj, Kostarika, Anglija, Italija

Skupina E: Švica, Ekvador, Francija, Honduras

Skupina F: Argentina, BiH, Iran, Nigerija

Skupina G: Nemčija, Portugalska, Gana, ZDA

Skupina H: Belgija, Alžirija, Rusija, Južna Koreja