Benitez je ravno pred kratkim iz mehiškega kluba America za 11,5 milijona evrov odškodnine prestopil h katarskemu El Jaishu, za katerega je včeraj tudi debitiral, kmalu po tekmi pa je umrl. Vzrok smrti še ni uradno znan, saj se v tujih medijih pojavlja več različnih zgodb. Nekateri poročajo, da je umrl v prometni nesreči, ekvadorski radio pa je govoril z njegovim tastom, ki je pojasnil, da je šlo za zdravstvene težave.

Kmalu po tekmi je bil Benitez prepeljan v bolnišnico zaradi bolečin v trebušnem predelu. Odkrili so, da ima težave s slepičem, kmalu pa se je njegovo stanje precej poslabšalo in prišlo je do komplikacij, ki so privedle do zastoja dihanja in srca ter posledično njegove smrti.

»Ob treh ponoči sem dobil klic, da so Christiana odpeljali v bolnišnico zaradi hudih bolečin v trebuhu. Ko je prispel v bolnišnico, ga niso takoj pregledali in ko so ga vendarle sprejeli, se ni več odzival,« je za ekvadorski radio povedal Benitezov tast Cleber Chala.

Benitez je svojo športno pot začel pri ekvadorskem klubu El Nacional, za katerega je pri 18 letih debitiral v članskem moštvu. Ko je bil star 21 let se je preselil v Mehiko, kjer je bil do leta 2011 štiri leta član kluba Santos Laguna, zadnji dve sezoni pa je igral za Americo. Vmes je bil v sezoni 2009/10 posojen angleškemu prvoligašu Birminghamu, za katerega je odigral 36 tekem in dosegel štiri gole.

Benitez je bil tudi ekvadorski reprezentant, v dresu z državnim grbom pa je odigral 58 tekem, na katerih je dosegel 24 golov. Nase je opozoril predvsem na svetovnem prvenstvu leta 2006 v Nemčiji.