Suarezov kanibalski izbruh, njegovo namerno in z ničemer izzvano barbarsko grizenje italijanskega tekmeca Giorgia Chiellinija so posnele televizijske kamere, posnetek obgrizene rame z vidnimi odtisi zob pa preplavile naslovnice časopisov in novičarskih spletnih portalov, je za njegove zveste urugvajske navijače le posledica izprijene domišljije svetovnih centrov moči.

Disciplinski organ krovne mednarodne nogometne organizacije je igralca Liverpoola, najboljšega strelca angleškega prvenstva premier league, strogo kaznoval. Suarez ne bo smel nastopiti na devetih reprezentančnih tekmah, Fifa mu je prav tako za štiri mesece prepovedala vsakršno nogometno aktivnost, kar pomeni, da za Suareza ni izgubljen le mundial, ampak tudi prvi del klubske sezone v Angliji z Liverpoolom. "Kanibal" bo moral plačati tudi 80.000 evrov kazni, kar je približno toliko, kolikor sicer zasluži na teden, Fifa pa mu je preklicala tudi akreditacijo, kar pomeni, da mu je na svetovnem prvenstvu prepovedan vstop tako na stadione, kot tudi v reprezentančni hotel, zato je 27-letni napadalec že zapustil Brazilijo.

Urugvajski predsednik na strani Suareza

Zelo priljubljeni in po skromnem življenju znani urugvajski predsednik Mujica je v celoti stopil na Suarezovo stran, v telefonskem pogovoru z De Zurdo, gre za televizijski šov, katerega sovoditelj je sloviti Argentinec Maradona, pa je ostro kritiziral Fifo, ki se je menda z vsemi močmi spravila ter je stresla vso svojo jezo na majhen Urugvaj.

"Fifo prav nič ne stane, če je zelo stroga do nas, majhne južnoameriške nacije. Tako strogo kazen, ki jo je sprejela Fifa, razumem kot akt agresije proti vsem urugvajskim navijačem," je bil oster Mujica. V debato se je vključil tudi nekdanji argentinski zvezdnik Maradona, ki je Fifino kazen označil za "kriminalno", skrajno ironično pa se mu tudi zdi, da se želi Fifa prav v tem primeru uveljaviti kot nekakšna moralna avtoriteta. Maradona je med televizijskim nastopom nosil majico s kratkimi rokavi, na kateri je bilo natisnjeno sporočilo: Luis mi smo s tabo.

Suarez že zapustil Brazilijo

Urugvaj na letošnjem mundialu, ki se bo s finalom končal 13. julija, čakajo še največ štiri tekme. Zaradi prepovedi bo Suarez prihodnje leto moral izpustiti tudi južnoameriško prvenstvo Copa America v Čilu, na katerem bo Urugvaj branilec naslova, ter nekaj tekem v kvalifikacijah za SP 2018 v Rusiji.

Suarez se je že odpravil domov. Ponj je v Natal prišlo zasebno letalo, na krovu pa so mu družbo delali žena Sofia ter otoka štiriletna Delfina in enoleten Benjamin ter predstavnik urugvajske nogometne zveze (AUF). Urugvaj se bo na kazen pritožil, a pritožba ne bo zaustavila njene izvršitve.

Suarez, ki mu športni psihologi svetujejo psihoterapijo, do nadaljnjega pa je glavni pokrovitelj Adidas odpovedal z njim vse marketinške akcije, je sicer leta kot član nizozemskega Ajaxa ugriznil tekmeca iz PSV Otmana Bakkala, lani pa je vajo ponovil na igralcu Chelseaja Branislavu Ivanoviću.