Če je doslej na mundialu šlo vse bolj ali manj po pričakovanjih (tudi zmaga Nizozemske nad Španijo ne sodi ravno med čudeže), pa se je v dvoboju favoriziranega Urugvaja in palčka Kostarike vse postavilo na glavo. Srednjeameriška izbrana vrsta, ki so jo mnogi imeli za velikega "outsiderja" v skupini, v kateri sta še Italija in Anglija, je pripravila senzacijo in prizemljila visokoleteča pričakovanja Edinsona Cavanija in soigralcev iz vrst južnoameriškega prvaka.

Urugvajci so bili sicer v prvem polčasu pričakovano podjetnejša ekipa, ki si je priigrala tudi praktično vse omembe vredne priložnosti. Med drugim je v 15. minuti dosegla zadetek prek Diega Godina, ki pa je bil v prepovedanem položaju. Minuto pozneje je prvič nase opozoril Edinson Cavani, ki pa ni najbolje zadel žoge, tako da je njegov volej zletel precej mimo gola.

V 24. minuti so izbranci Oscarja Tabareza le povedli. Junior Diaz je v kazenskem prostoru z objemom zaustavil Diega Lugana, sodnik je pokazal na belo točko, najstrožjo kazen pa je zanesljivo izvedel Cavani. Ob koncu polčasa je zagrozil še Diego Forlan, Keilor Navas pa je bil na mestu.

A v drugem polčasu se je senzacija začela uresničevati. Ob nerazumljivo "nazaj potegnjenim" in brezidejnim Urugvajcem so Kostaričani najprej zapretili v 51. minuti po strelu z glavo Oscarja Duarteja, nato pa so hitro preobrnili izid. V 54. minuti je eden zvezdnikov kostariške ekipe Joel Campbell po podaji z desne strani prejel žogo na dobrih desetih metrih in zabil žogo v gol. Še večji šok pa je sledil tri minute pozneje, ko je ekipa iz Srednje Amerike povedla z 2:1.

Cristian Bolanos je izvedel prosti strel, Duarte pa se ni ustrašil oviranja Christiana Stuanija s čevljem in z glavo premagal Fernanda Muslero. Tabarez je reagiral z dvema menjavama, Urugvajci so spet začeli malce "igrati" in pritiskati proti vratom Kostarike.

Cavanijev strel z glavo je v 70. minuti Navas obranil, a zatem za mnoge enim tihim favoritom spet ni šlo nič od nog. To so še enkrat izkoristili Kostaričani, v 84. minuti je namreč Campbell z lepo podajo našel rezervista Marcosa Ureno, ki je zadel za 3:1 in veliko zmago svoje reprezentance.


Urugvaj - Kostarika 1:3 (1:0)


Strelci: Cavani 24. (11-m.); Campbell 54., Duarte 57., Urena 84.


RK: Pereira 94.


Postavi:


Urugvaj: Muslera, Lugano, Pereira (RK - 94.), Caceres, Godin, Rodriguez (Hernandez 76.), Gargano (Gonzalez 60.), Arevalo, Forlan (Lodeiro 60.), Cavani, Stuani


Kostarika: Navas, Umana, Diaz, Duarte, Gamboa, Gonzalez, Borges, Bolanos (Barrantes 89.), Tejeda (Cubero 74.), Ruiz (Urena 83.), Campbell