Juninho je največji pečat v karieri pustil pri Lyonu, kjer je igral med letoma 2001 in 2009, zbral pa je tudi 40 nastopov za brazilsko reprezentanco. Lani poleti se je iz New York Red Bulla vrnil v domovino, kjer je postal član kluba Vasco da Gama, za katerega je že v začetku kariere igral šest let ter tudi v sezoni 2011/12. Včeraj je Vasco s 4:0 premagal Audax, kot se je kasneje izkazalo, pa je bila to zadnja tekma v karieri Juninha.

Novico o upokojitvi Brazilca je medijem prenesel predsednik njegovega kluba Roberto Dinamite, ki je povedal, da sta se z Juninhem o igranju zadnje tekme dogovorila že pred nekaj dnevi, saj je nogometaš izrazil takšno željo.

Juninho je bil znan predvsem po odličnem izvajanju prostih strelov, mnogi so ga proglasili celo za najboljšega izvajalca vseh časov, svojo več kot 20-letno kariero pa je začel leta 1993 pri brazilskem Sportu iz Recifeja. V Evropo se je podal leta 2001, ko ga je kupil Lyon, kjer je v naslednjih osmih letih igral zelo vidno vlogo, s klubom pa se je veselil sedmih zaporednih naslovov francoskega prvaka.

V karieri je na uradnih tekmah za klube dosegel preko 150 zadetkov, v dresu brazilske reprezentance pa je zadel šestkrat.