Vilanova je bil pretekli petek sprejet v bolnišnico, potem ko se je njegovo zdravstveno stanje močno poslabšalo. Zdravniki so morali 45-letnika včeraj zaradi resnih želodčnih zapletov tudi operirati, žal pa mu to ni pomagalo v boju z zahrbtno boleznijo.

Vilanova se je vse od novembra 2011 boril z rakom obušesne slinavke. Ko je že kazalo, da je nekdanji pomočnik Josepa Guardioel zahrbtno bolezen premagal, se je ta lani vrnila. Sledili so novi operativni posegi in selitev v New York, kjer so ga čakala številna obsevanja in kemoterapija.

Vilanova je trener Barcelone postal julija 2012 po odhodu Pepa Guardiole. Čeprav je podpisal dvoletno pogodbo, je moral julija 2013 zaradi zdravstvenih težav zapustiti trenerski stolček. Ko je bil prvi trener Barcelone, je postal prvak Španije in s svojo ekipo osvojil rekordnih 100 točk.

Njegova trenerska kariera se je začela v B ekipi Barcelone, kot igralec pa je bil Vilanova član Barcelone od 1988 do 1990. Igral je tudi za Celto, Badajoz, Mallorco in Elche.