Vsaj navzven sicer ni videti, da bi bilo kaj narobe na nogometnem področju v tej državi, nenazadnje sta Šahtar in Dinamo Kijev v torek zvečer še odigrala tekmo superpokala, ki jo je v Lvovu z 2:0 dobil Šahtar. A v ekipi iz Donjecka ni bilo šesterice tujcev, ki so zaradi negotovih razmer v Ukrajini zavrnili pot v to državo in so po pripravah ostali v Franciji. Klub je nogometašem sicer zagotovil, da bo poskrbel za varnost in da ne bo igral tekem na območjih, kjer potekajo spopadi, predsednik Rinat Ahmetov pa je izrazil prepričanje, da se bodo nogometaši kmalu vrnili na treninge.

Šahtar bo tekme igral v Lvovu, Dnipro v Kijevu

Šahtar se je danes sicer že odločil, da bo svoje tekme v evropskih tekmovanjih v prihajajoči sezoni igral v Lvovu. "Trenirali in živeli bomo v Kijevu, domače tekme pa bomo igrali v Lvovu," je danes sporočil trener Mircea Lucescu in dodal, da so se tako odločili tudi zaradi uspešno izvedene tekme superpokala. Lvov na vzhodu države in Donjeck na zahodu loči približno 1000 kilometrov.

Za zdaj še ni uradnega sporočila krovne evropske nogometne zveze (Uefa) o tem, ali bo prepovedala izvedbo tekem pod svojim okriljem na tem področju. Ruska tiskovna agencija Itar Tass pa je že poročala, da ukrajinska ekipa Dnipro 29. julija ne bo smela gostiti povratnega dvoboja kvalifikacij za evropsko ligo s Koebenhavnom v domačem Dnipropetrovsku. Klub je sporočil, da bo tekmo odigral v Kijevu. Danci so sicer zahtevali, da bi tekmo igrali na nevtralnem terenu, kot razlog pa so navedli, da ne morejo najti letalske družbe, ki bi bila pripravljena opraviti čarterski polet v to državo.

Brazilski nogometaš dobil vpoklic v ukrajinsko vojsko

Nič kaj prijetno izkušnjo pa ima tudi Edmar Lacerda, brazilski nogometaš, ki pa ima tudi ukrajinski potni list. Kot poroča časnik Globo, so mu nedavno vročili dokumente za mobilizacijo v vojsko za boj proti proruskim separatistom. "Pred tremi tedni so me poklicali in moja žena, Ukrajinka, je bila zelo presenečena. Ko so za to zvedeli moji soigralci, so me zbadali, mislil sem, da gre za slabo šalo, toda ko sem dobil papirje, je postalo resno," je časniku razložil 34-letni nogometaš. Vsaj zanj se je vojaščina v vse bolj nemirni Ukrajini sicer končala dobro: po posredovanju kluba, Metalista iz Harkova, so vojaški organi ugotovili, da je šlo za pomoto. Edmar živi v Ukrajini od leta 2002, nastopil je tudi za izbrano vrsto te države.