Udovič je lahko mnogo pred včerajšnjim dnem slutil, da ne bo več športni direktor. Ne nazadnje ga ni bilo na tekmi v Novi Gorici, kar je bil eden od pomembnih znakov. Včeraj je dobil še pošto, v kateri so ga obvestili, da zaradi krivdnih razlogov Olimpija prekinja pogodbo z njim. O tem, kakšni so krivdni razlogi oziroma ali so upravičeni, se bodo pogovarjali pravniki, kajti Udovič, ki je ob koncu minulega leta z Olimpijo podpisal pogodbo za leto in pol, je napovedal, da bo primer predal odvetnikom.

Olimpija je včeraj objavila sporočilo za javnost, iz katerega ni mogoče razbrati nič drugega kot to, kar že vemo – da Udovič ni več športni direktor. O razlogih za takšno odločitev niso pisali, pojasnili pa so nam, da bo pri tem tudi ostalo. Po naših informacijah Olimpija, ki jo pooseblja en človek – Izet Rastoder, Udoviču očita, da je klub neprimerno predstavljal v javnosti, kar se verjetno nanaša na ultimat, ki ga je postavil prejšnji teden. Drugi očitek, o katerem je v nogometnem zakulisju mogoče slišati in se vleče že nekaj tednov, je povezan s primerom Bešič. Napadalec je bil v prvem delu sezone posojen Krki, zdaj pa pod istimi pogoji igra v nižji avstrijski ligi, kar je bila Udovičeva odločitev. Očitajo mu, da bi pri tem lahko deloval bolj gospodarno. Možno je sklepati, da Rastoder meni, da bi se manjšega stroška (ta v polovici sezone ne more znašati več kot nekaj tisoč evrov), ki ga predstavlja igralčeva pogodba, lahko znebili, če bi v Avstrijo odšel kot prost igralec.

O razlogih za odločitev Olimpije ni razglabljal niti Udovič, a je bil bolj zgovoren, ko smo ga poklicali včeraj popoldan. »Klub je z menoj enostransko prekinil sodelovanje. V klub sem prišel visoko motiviran z jasno vizijo, pomagati ustvariti boljšo in večjo Olimpijo. Na žalost sem bil pri opravljanju funkcije športnega direktorja prevečkrat onemogočen s športnega stališča, proti koncu pa tudi v drugih pogledih sodelovanje s strani kluba ni bilo več profesionalno. Prepričan sem, da na tak način Olimpija nima svetle prihodnosti, kar žal dokazujejo rezultati in dogodki v zadnjih nekaj letih,« je povedal Sašo Udovič in dodal, da je bil glavni problem v komunikaciji (seveda z Izetom Rastoderjem, čeprav njegovega imena ni izgovoril) ter da do Kosanovića nima nobenih osebnih zamer, ampak da ga je kritiziral zgolj zaradi rezultatov. Dejal je še, da vodstvo kluba ni imelo posluha za predlagane spremembe.

Ko je Udovič postavil ultimat in zahteval avtonomijo pri svojem delu, je bilo jasno, da sta možnosti le dve – da bo vendarle dobil glavno besedo ali da bo moral oditi. Glede na izkušnje zadnjih let ni bilo težko predvideti, da se bo Rastoder odločil za drugo možnost. Zakaj je Udovič ravnal tako radikalno, kar ni v skladu z njegovim značajem, je mogoče razbrati iz naslednje izjave. »Ker ne bi rad postal marioneta v rokah ljudi, ki vodijo Olimpijo v nepravo smer, zapuščam ta klub. Olimpija pa bo še vedno moj najljubši klub, ki potrebuje korenite spremembe na vseh ravneh,« je dejal Udovič, čeravno z zadnjim stavkom ni povedal ničesar, česar ne bi vedel vsak, ki je v zadnjih letih kdaj zašel na stadion v Stožicah.