Ali ga ljubiš ali pa sovražiš – zvezdnik Reala iz Madrida, portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo, pri ljubiteljih najbolj priljubljene igre z žogo vzbuja mešana čustva. Nič drugače ni bilo sinoči, ko so ga proglasili za najboljšega na našem planetu in je zlata žoga romala v njegove roke. Ne prvič, temveč po letih 2008 in 2013 že tretjič. Z enostavno obrazložitvijo – v letu 2014 je z Realom osvojil ligo prvakov, na 60 tekmah pa zabil neverjetnih 61 golov.

Zvezda je že dobro desetletje, vse odkar je nanj vrgel oko trener Manchester Uniteda Alex Ferguson in ga ob plačilu 15 milijonov evrov zvabil v svoje vrste. Posel se je izkazal za odličnega, šest let kasneje pa je ob nakazilu 94 milijonov evrov odškodnine že sedel na letalu v Madrid. »Je nogometaš, za katerega bi zlahka odštel denar, da bi ga lahko gledal v živo. Sodi med najboljše na svetu in prepričan sem, da bo še napredoval. Njegovo zabijanje golov je neverjetno,« mu je ob odhodu iz Manchestra laskal Ferguson. In imel prav.

Tisti, ki Ronalda poznajo, vedo, da je za uspeh pripravljen trdo delati. Na trening vedno pride prvi. »Trening imamo ob 10. uri zjutraj. Vstanem ob 7. uri, da pojem zajtrk in se v miru odpravim na trening. Od doma grem najpozneje ob 8. uri, saj ne maram hitenja, nikoli pa ne veš, kaj se na poti lahko zgodi. V center za trening pridem vsaj uro prej, da opravim krajše raztezanje,« je opisal svoj jutranji ritual. Njegovo osredotočenje na dobro telesno pripravo meji na obsedenost. Ko si je leta 2009 poškodoval gleženj, je v centru za trening preživel osem ur na dan. Nič drugače ni, ko je njegovo telo zdravo. Vzdržuje ga ves čas. »Trebušnjake, vaje za hrbet in sklece delam tudi takrat, ko gledam televizijo. Zakaj bi ležal na kavču, ko pa lahko gledam film in hkrati naredim še kaj koristnega.« Zraven lahko občuduje velikanski kristalni napis CR7, ki ga ima na steni dnevne sobe, nabiranje maščobnih celic pa preprečuje tudi z ustrezno prehrano, za kar skrbita dva zasebna kuharja.

Seveda si ju zlahka privošči. Njegovo premoženje je ocenjeno na 200 milijonov evrov, pri Forbsu pa so lani ocenili, da so njegovi prihodki zadnjih 12 mesecev znašali vrtoglavih 60 milijonov evrov, največ med nogometaši. Zato ne čudi, da rad zapravlja denar, v njegovem voznem parku so med drugimi bentley continental GTC, porsche 911 carrera cabriolet, maserati grancabrio, audi R8 in ferrari 599 GTB fiorano, skupno 20 vozil pa je vrednih kar štiri milijone evrov. Vonj denarja je pogrešal v mladosti, družina je živela v revščini, sobo si je delil z bratom in sestrami, oče je bil kronični alkoholik. Oktobra 2005 so ga obtožili posilstva v hotelu v Londonu, a je dokazal nasprotno, zadnja štiri leta pa je trdno v objemu ruske manekenke Irine Shayk (»Če si vrhunski nogometaš, je težko spoznati pravo dekle, saj ne veš, ali ima raje tebe ali tvoj denar.«), ki mu pomaga pri vzgoji štiriletnega sina Ronalda mlajšega, katerega neznana mama se je sinu popolnoma odpovedala, za najmlajšega člana družine pa skrbita tudi Ronaldova mama in sestra. Čeprav mnogi zanj pravijo, da je aroganten, pa je dober po srcu, kar je že večkrat pokazal z različnimi donacijami. Tako je podaril 100.000 funtov kliniki, na kateri so njegovo mamo ozdravili raka, 1,5 milijona evrov pa šolski fundaciji za otroke v Gazi.