Kostarika je na tekmah z Urugvajem (3:1), Italijo (1:0), Anglijo (0:0), Grčijo (1:1, po streljanju enajstmetrovk 5:3) in Nizozemsko prejela le dva zadetka v rednem delu tekem, po katerih je ostala neporažena. Izgubila je šele po streljanju enajstmetrovk z Nizozemsko, ko je Van Gaal v 120. minuti namesto vratarja Jaspera Cillessena v igro poslal Tima Krula.

Cillessen ni vedel, da ne bo branil enajstmetrovk

Newcastlov čuvaj mreže je nato obranil strela Bryana Ruiza in Michaela Umane. "Tima Krula smo pripravili prav za take trenutke; na klopi sem potegnil logično potezo. Timu smo povedali, da je boljši v preprečevanju enajstmetrovk, ker je višji in ima tudi veliko boljšo statistiko. Izkazalo se je, da smo ubrali pravo potezo, saj je šel vedno v pravo stran pri izvajanju enajstmetrovk. Cillessenu pred tekmo nismo povedali, da pripravljamo to potezo, ker nismo želeli vplivati na njegovo osredotočenost. Ne glede na vse Cillessen ostaja prvi vratar reprezentance," je dejal 62-letni Van Gaal.

"Vratar Kostarike Keilor Navas je bil odličen, mi pa smo ob številnih strelih trikrat zadeli okvir vrata. Na koncu smo se prebili v četrtfinale. To je nogomet. V polfinalu nas verjetno čaka podobna tekma, psihično in fizično zelo zahtevna. Tudi v luči načina, kako so se Argentinci branili v dvoboju z Belgijo. Vedeti moramo tudi, da Kostarika nima Lea Messija, zato bomo morali biti še bolj oprezni," je napovedal van Gaal.

»V 117. minuti bi lahko prejeli gol in izpadli, to je nogomet«

V drugi polovici podaljška je v igro namesto obrambnega igralca Bruna Martinsa Indija poslal Klaas-Jana Huntelaarja in Nizozemska je igrala s tremi branilci in tremi napadalci. "To je bila tvegana poteza. Zelo tvegana ... Ne vem, kakšno premoč smo imeli v posesti žoge in koliko priložnosti. Pomemben je zadetek. In to smo iskali. V 117. minuti je imela Kostarika prvo priložnost za zadetek. Strel Marcosa Urene iz bližine je ustavil Cillessen. Toda lahko bi bilo tudi drugače, žoga bi končala v mreži, mi bi izpadli in vse skupaj, kar smo počeli, bi bilo videti zelo slabo. Toda to je nogomet in življenje trenerja," je ocenjeval van Gaal.