"Fifa ta čas razvija načrte, kako uvesti te nove instrumente in kako uvesti steroidne profile prek urinskih in krvnih profilov posameznikov," so zapisali po sestanku v Zürichu, na katerem sta bila med drugima tudi prva moža Fife in Wade Joseph Blatter in John Fahey. "Fifa bo prva mednarodna zveza iz kolektivnih športov, ki bo uvedla biološke potne liste," je zatrdil Michel D'Hooghe, vodja zdravstvenega in raziskovalnega centra Fife.

Wada si želi že dalj časa, da bi Fifa storila več v boju proti dopingu. "V nogometu ni dovolj testiranj za eritropoetin. V tem športu glede tega lahko storijo precej več, mi jih spodbujamo k temu koraku," je dejal predsednik Wade Fahey na simpoziju v Londonu 12. februarja. "Zelo sem zadovoljen z odločitvijo Fife, da uvede biološke potne liste. Zelo smo zadovoljni z našim sodelovanjem in bojem Fife proti jemanju prepovedanih sredstev," pa je bolj diplomatsko pojasnil Fahey po sestanku z vodstvom Fife.

Predlog o uvedbi bioloških potnih listov po vzoru nekaterih drugih športnih panog je v preteklosti že predlagal trener Arsenala Arsene Wenger, saj je mnenja, da bi s tem lahko mnogo lažje predvideli in spremljali, ali se nogometaš poslužuje jemanja prepovedanih poživil.

Biološke potne liste so doslej sprejeli v 25 športnih panogah, vključno s kolesarstvom, ki je bilo v zadnjih 30 letih najbolj na udaru glede zlorabe dopinga.