Od sprva šestih obtoženih za organiziranje denarnih verig in nedovoljenih iger na srečo ter sodelovanja v hudodelski združbi sta razsodbo aprila lani dočakala le še dva. Soobtoženi Kosta Turner, Vasja Turner in Ivan Vinko so sredi sodnega procesa priznali krivdo in se pogodili s tožilstvom. Prvi je bil obsojen na tri leta zapora, drugi na leto in pol, tretji pa na dve leti in devet mesecev zapora. Šestega obtoženega, nekdanjega srbskega nogometaša Sašo Simića, so iz postopka izločili, saj je slovenskim organom pregona še vedno nedosegljiv.

Poleg pritožbe na oprostilno sodbo zoper Šukala, ki si trenutno kruh služi pri nemškem drugoligašu Greutherju iz Fürtha, bo višje sodišče moralo odločati še o zahtevi za razveljavitev obsodilne sodbe zoper Zvonka Hajška. Slednjega je sodišče obsodilo na dve leti zapora, njegov odvetnik Viktor Osim pa je danes navedel vrsto razlogov, zaradi katerih bi morali višji sodniki zadevo ponovno vrniti v odločanje okrožnemu sodišču v Mariboru.

Šukalo ''pozabil'', kdaj je bil reprezentant

Višji tožilec Boris Marčič je v zvezi s pritožbo na oprostitev Šukala dejal, da so priče v postopku govorile neresnice. Iz uradno objavljenih podatkov Nogometne zveze Slovenije (NZS) je namreč razvidno, da Šukalo poleti leta 2011 ni bil skupaj na pripravah z Nastjo Čehom in Klemnom Lavričem. Lavrič in Šukalo sta namreč nazadnje za reprezentanco igrala leta 2007, zato ne držijo njihove izpovedi, da so leta 2008 med reprezentančnimi akcijami igrali karte, od koder naj bi Čeh postal dolžan okoli 40.000 evrov.

Dvomljive so tudi trditve v zvezi z nemškim nogometašem Martinom Forklom, kjer je po prepričanju tožilstva šlo za nenavadne zneske okoli vračila denarja, ki bi lahko odgovarjali kvečjemu plačilu stav. Čudno pa se jim zdi tudi, da bi lahko Šukalo na dan operacije ušesa stavil več kot štiridesetkrat, je še dodal Marčič.

Slovenska zakonodaja na področju športnih stav v nasprotju z evropsko

Zagovornik Hajška Viktor Osim pa je v zvezi z obsodilno sodbo za svojega klienta zatrdil, da je slovenska zakonodaja na področju športnih stav v nasprotju z evropsko, zato bi sodišče moralo ugoditi na predlog obrambe, da se počaka na ugotovitve evropskega sodišča v tej zvezi. Ob tem je po Osimovih besedah prišlo tudi do bistvenih kršitev postopka, saj so bile avstrijske priče v postopku zaslišane kot priče, v obtožnici pa so bili navedeni kot obdolženci.

Višje sodišče, senatu je danes predsedoval Aleksander Karakaš, bo argumente obeh strani preučilo in stranke o svoji odločitvi obvestilo pisno.