Serijske slovenske prvake drevi v Lizboni čaka prelomna tekma za napredovanje, ki bo imela ob tekmovalnem naboju še marsikaj zraven, zato bo zanimivo dogajanje tudi v zakulisju. Tvorec uspehov Maribora Zlatko Zahović je večino kariere igral na Portugalskem, tudi za oba največja kluba, Porto in Benfico. Pozna vse mogoče skrivnosti delovanja znotraj klubov in trike, zato ga gostitelji ne morejo z ničimer presenetiti. Njegov sin Luka, ki je na prvi tekmi s Sportingom v Ljudskem vrtu zabil čudežni gol za izenačenje v sodnikovem dodatku, se je rodil na Portugalskem, kjer je živel več kot desetletje, zato ima tudi portugalsko državljanstvo. Za oba je Portugalska najmanj druga domovina, zato bo vrnitev v Lizbono nekaj posebnega.

Maribor si je za razliko od preteklosti, ko je pred tekmami v ligi prvakov izgubljal dvoboje v slovenski ligi, tokrat priigral lepo popotnico. Učinkovita igra proti Kopru, ko so se med strelce vpisali vsi trije napadalci, ki so bili na igrišču, vzbuja upanje pri navijačih, da bi Maribor znova poskrbel za odmeven evropski večer. A treba je biti realen in dodati, da je tudi Sporting dvignil pripravljenost in strelsko formo od gostovanja septembra v Ljudskem vrtu.

Mariborčani so s tremi remiji v skupinskem delu pokazali, da so konkurenčni. Obenem sta v ekipi znova red in hierarhija. Strokovno vodstvo zatrjuje, da so fantje po reprezentančnem premoru bolje fizično in psihično pripravljeni. Že tradicionalno so samozavestni in ambiciozni, zato je logično, da razmišljajo o napredovanju. Maribor ima drevi izhodišče, v katerem se znajde najbolje. Pritisk bo namreč na strani gostiteljev. Maribor ima sloves moštva, ki je strup za favorite. V Evropi ga je v letošnjih desetih tekmah premagal le Chelsea v Londonu s 6:0.