Mariborčani so že pred prvo tekmo s škotskimi prvaki napovedovali, da se želijo po 15 letih prebiti v ligo prvakov in da se Celtica ne bojijo. Prva tekma v Ljudskem vrtu se nato ni izšla po njihovih načrtih, saj se je končala z 1:1, kar je v malce boljši položaj pred povratnim srečanjem vendarle postavljalo Škote. A to ni ustavilo vijoličastih na poti v ligo prvakov, saj so včeraj s srčno in odločno igro povsem zasluženo prišli do želenega izida, ki jim je odprl vrata nogometnega raja.

Ko je mariborski kapetan Marcos Tavares v 75. minuti zatresel Celticovo mrežo in skupni izid prvič v dvoboju nagnil na stran slovenskih prvakov, je slovenske ljubitelje nogometa zalila vročica in nestrpno čakanje zadnjega sodnikovega piska, liga prvakov pa se je ob prepričljivi igri Mariborčanov zdela že skoraj več kot le na dosegu roke. V podobnem, nervoznem stanju pa so bili tudi Škoti, le da je njih vse bolj prevzemal strah pred neuspehom, na kakršnega pred tekmo verjetno niso niti dobro pomislili. O šoku, ki jim ga je zadal gol Tavaresa, veliko pove tudi odziv nekdanjega škotskega reprezentanta in člana Celtica ter tudi Bayerna, Alana McInallyja, ki je po upokojitvi postal strokovni komentator za Sky Sports. Posnetek njegove reakcije je na spletu, vsaj pri slovenskih uporabnikih, že postal velika uspešnica.

V zaključku tekme se je nato izkazal še vratar Jasmin Handanović, ki je poskrbel, da je bila sinoči njegova mreža nedotaknjena in ostalo je pri zmagi z 1:0, ki so se je Mariborčani veselili še dolgo v noč, pozabili pa je nikoli ne bodo.

Medtem ko so se Slovenci ukvarjali s prijetnimi mislimi in ugibali, koga bo Mariboru v skupino dodelil jutrišnji žreb, pa so bili Celticovi navijači in igralci poklapani kot že dolgo ne. Navajeni so lahkih zmag v neenakovrednem škotskem prvenstvu, kjer je naslov že nekaj let v naprej oddan Celticu, zato jim liga prvakov predstavlja poseben draž, ki močno popestri njihovo sezono. A tokrat so zasluženo ostali brez nje ter se bodo morali zadovoljiti »le« z evropsko ligo. Po porazu je tudi domači strateg Ronny Deila priznal, da je bil razplet pravičen, njegovi varovanci pa preslabi za igranje med evropsko elito. S tem se verjetno povsem strinjajo tudi pri varšavski Legii, ki je v prejšnjem krogu nadigrala Celtic s skupnim izidom 6:1, a je zaradi administrativne napake ostala brez napredovanja in Škotom omogočila še eno možnost, ki pa je niso izkoristili.

Deila: Nismo dovolj dobri za ligo prvakov

»Predvsem naš prvi polčas ni bil dovolj dober, saj smo premalo pritiskali na nasprotnika in igrali s premalo energije in agresije. Tekma je bila sicer precej izenačena, Maribor pa je imel pred golom le dve priložnosti, a je bil bolj učinkovit kot mi. Na koncu lahko ugotovimo le eno, da tokrat nismo dovolj dobri, da bi si zaslužili ligo prvakov,« je po tekmi priznal Deila.

Strateg Celtica ni obžaloval prejetega zadetka, ki je razblinil sanje Škotov o ligi prvakov, temveč je od svojih varovancev predvsem pogrešal več učinka v napadu. »Mislim, da smo bili dobro pripravljeni in da smo si močno želeli uspeha, a smo bili morda nekoliko prestrašeni in smo vsaj na začetku predvsem čuvali rezultat. Proti koncu prvega polčasa smo se le prebudili in začeli izvajati pritisk na igralce Maribora, kar nam je prineslo večjo posest žoge. A kot sem rekel, na koncu nismo izgubili zaradi igre v obrambi, temveč zato, ker si v napadu nismo uspeli ustvariti pravzaprav nobene prave priložnosti. Morali bi igrati v hitrejšem ritmu in si žogo hitreje podajati. Očitno je to tisto področje, na katerem bomo morali sedaj začeti delati,« je zaključil razočarani Deila, ki se bo v prihodnjih dneh verjetno soočal s številnimi kritikami, tako s strani navijačev kot tudi vselej kritičnih britanskih medijev.

Prostesti navijačev in kritični mediji

Že po sinočnjem porazu z Mariborom se je pred stavbo Celtica zbralo okrog 200 najbolj zvestih navijačev zelenih, ki so glasno protestirali proti izvršnemu odboru kluba, večinskemu lastniku Dermotu Desmondu, sicer Ircu, izvršnemu direktorju Petru Lawwellu ter trenerskemu štabu.

Otoški mediji pa so enotni, da si Celtic lige prvakov ni zaslužil in da je evropska liga za škotskega prvaka trenutno realnost.

»Medtem ko so se gostje na igrišču srčno veselili uspeha, v katerega skoraj niso verjeli, je Celtic spoznal, da je njihova usoda tokrat evropska liga. Resnici na ljubo, to je tudi raven, kamor spadajo,« so denimo zapisali pri Daily Mailu.

»Celticova sezona traja šele nekaj tednov, a je pravzaprav že končana. Ob njihovem boju v škotskem prvenstvu, kjer je le en favorit, je bilo jasno, da se bo Celticovega trenerja Ronnyja Deilo ocenjevalo le na podlagi dosežkov v Evropi. Vsaj do prihodnje sezone bo torej znan kot človek, ki je dobil drugo priložnost, da se prebije v ligo prvakov, a je zapravil tudi to,« pa so zapisali pri Guardianu.

(Foto: Reuters)

»Domačini so pred tekmo veljali za velike favorite za napredovanje, saj so na prvi tekmi iztržili ugodnih 1:1. A na drugi tekmi, ki je bila njihova največja tekma sezone, so komajda kdaj ogrozili gostujočega vratarja Jasmina Handanovića. Poraz je velik udarec za Celtic, ki bo poleg vsega glamurja in razburjenja, ki ga prinaša igranje v ligi prvakov, ostal tudi brez možnosti, da zasluži 17,5 milijona evrov, kot mu je liga prvakov prinesla v lanski sezoni. Evropska liga bo le slaba tolažba za Ronnyja Deilo, čeprav glede na veliko srečo, s katero so izločili Legio iz Varšave, se pri Celticu ravno ne morejo pritoževati,« pa je zapisal BBC-jev reporter z včerajšnje tekme.

Kdor zapravi dve priložnosti, pač ni dovolj dober

Časnik The Scotsman je v komentarju ugotovil, da ekipa, ki zapravi dve veliki priložnosti v tako pomembnem tekmovanju, pač ni dovolj dobra za ligo prvakov. Po njihovem mnenju je imela ekipa Celtica dve veliki težavi; prvo v obrambi in drugo, da ni imela napadalca, ki bi ustrezal taktiki Deile. Slovenski prvaki so imeli lepše priložnosti, enkrat so zadeli in ohranili svojo mrežo nedotaknjeno.

"Maribor je bil boljši. Izkoristil je ponujeno, mi ne. To je težak dan za klub," je bil razočaran Stefan Johansen, igralec sredine igrišče Celtica. "Menim, da je bilo težko za domačo ekipo na Celtic Parku, ker navijači zahtevajo zadetke in napadalno igro. Temu smo prilagodili naš način igre in izkazalo se je dobro," pa je za The Scotsman dejal trener Maribora Ante Šimundža.

The Evening Times pa je ugotovil, da so bili škotski igralci poraženi, ker so se dvakrat proti dvema tekmecema ustrašili. "Celtic je upal, da se bo devetič v zadnjih 14 letih uvrstil v ligo prvakov. Namesto tega se mu je zgodilo, da je v mesecu dni na poti do tega cilja pokleknil ne le enkrat, ampak po porazu z Legio dvakrat," so zapisali v časniku in obenem izpostavili, da se je zaradi denarne izgube delno porušil tudi finančni načrt zelenega stroja. "Ronny Deila vztraja, da je gradnja ekipe dolgotrajen proces, toda čas trenutno ni njegov zaveznik."