»Sodnik O'Leary je človek, ki nas je zavil v črno, ko ni delil pravice, ampak krivico. Njegove prostočasne dejavnosti so preživljanje časa z družino in prijatelji, branje, ribolov in hoja v hribe. Torej, to je ta človek, ki nas je spravil v obup, potem ko nas je očitno oškodoval,« je v komentarju tekme zapisal portal klix.ba. »Upajmo le, da bo Mednarodna nogometna zveza Fifa končno le uvidela, v kakšno grozo spravljajo svetovni nogomet, ko dovoljujejo takšnim ljudem, kot je O'Leary, da sodijo na tekmah,« nadaljuje klix.ba.

Sodniška kraja

Novozelandski sodnik je po Japoncu Juičiju Nišimuri, ki je na na uvodni tekmi nogometnega svetovnega prvenstva med Brazilci in Hrvati (3:1) v Sao Paulu dosodil sumljivo enajstmetrovko v korist gostiteljev, še en nezaželeni sodnik na območju Balkana.

»Sodniška kraja v Cuiabi. Lahko rečemo le, da smo bili boljši tekmec skozi celotno tekmo, vendar pa se je zaradi amaterskega sodnika z Nove Zelandije in poležavanja nogometašev Nigerije nastop naše selekcije končal že po dveh tekmah,« pa se kritiki novozelandskih sodnikov pridružuje Dnevni avaz. Tudi banjaluški časnik Nezavisne novine se pridružuje splošni kritiki sojenja: »Džeku razveljavljen povsem regularen gol podarjen Nigeriji.«

Nogometaši Bosne in Hercegovine že po dveh tekmah debija na svetovnih prvenstvih vedo, da se jim v Braziliji ne bo uspelo uvrstiti v osmino finala. Po porazu z Argentino so izgubili tudi proti Nigeriji, tokrat jim je sreča povsem obrnila hrbet. Pokazali so sicer manj od tekmecev, a so ti zmagali predvsem zaradi dveh dogodkov, neupravičeno razveljavljenega gola Edina Džeka in gola, pri katerem bi novozelandski sodnik lahko ali celo moral dosoditi prekršek. Za nameček je Džeko v zadnjih trenutkih tekme zadel še okvir vrat.

Tekmo so bolje začeli afriški prvaki. Prevzeli so pobudo na igrišču, veliko poskušali s streli od daleč, bili nekajkrat blizu cilja, bosanski vratar Asmir Begović je imel kar nekaj dela, a prva se je zatresla nigerijska mreža. V 21. minuti jo je zatresel Džeko, ki pa se je veselil le kratek čas, saj novozelandski sodnik njegov gol razveljavil. Zaradi domnevnega nedovoljenega položaja, a počasen posnetek je razkril, da je na prvenstvu prišlo do nove sodniške napake, napadalec Manchester Cityja je namreč dosegel povsem regularen gol.

Kot da bi to Bosance podžgalo, saj so si v naslednjih minutah pripravili dve priložnosti, toda Izet Hajrović in Džeko vratarja nista premagala. Sledila je kazen, to pa po novi sumljivi sodniški odločitvi. Bosanski igralci so namreč menili, da je pred golom, ki ga je dosegel Peter Odemwingie, Emmanuel Emineke med prodorom po desni strani storil prekršek nad Emirjem Spahićem, toda tudi tokrat so sodniki odločili v prid Afričanov, ki so po letu 1998, ko so tudi zadnjič zmagali, prvič na svetovnem prvenstvu spet zadeli iz igre.

Bosance reševal Begović

Čeprav so imeli izbranci Safeta Sušića v prvem delu lepše priložnosti, pa so za odtenek boljši odtis zapustili tekmeci, ki pa so bili v drugem delu konkretnejši in bi lahko vodstvo še povečali. Bosance je reševal vratar Begović, ki je ubranil pet nevarnih strelov, dva Michaelu Babatundeju, dva Emenikeju in enega Ejikeju Uzoenyiju. Bosna in Hercegovina je proti koncu sicer stopnjevala pritisk, toda v napadu se je vse preveč zapletala, tako da si do končnice več kot nekaj polpriložnosti ni priigrala. V sodniškem podaljšku pa je nigerijski vratar Vincent Enyeama najprej Džeku ubranil strel z glavo, nato pa po še enem njegovem poskusu odbil žogo v vratnico.