Pri Mariboru so upravičeno ponosni na svojo zgodovino. Gre za kolektiv, ki je dosegel največje uspehe slovenskega klubskega nogometa. Mariborčani tako dobro vedo, da je 25. avgust datum, ko so se leta 1999 prvič uvrstili v ligo prvakov, na isti dan leta 2011 pa prvič v skupinski del evropske lige. Danes, ko bo povratna tekma proti Celticu, je datum sicer 26. avgust, toda simbolika je tokrat povezana z mestom Glasgow. Ravno tukaj se je Maribor pred tremi leti uvrstil v evropsko ligo, ko je ugnal Glasgow Rangers.

Uradni trening pred današnjo povratno tekmo kvalifikacij za ligo prvakov so Mariborčani opravili včeraj ob 20. uri po slovenskem času (ob 19. uri po lokalnem). Danes bodo imeli še krajšo dopoldansko vadbo. Na mitskem stadion Celtic Park bo več kot 60.000 navijačev, pri čemer gre za največji škotski stadion. Na njem je Celtic na krilih bučne podpore s tribun v preteklosti premagoval tudi največje evropske zasedbe, med drugim pred nedavnim Barcelono in Manchester United. »Zavedamo se, da bo treba prestati začetni pritisk Celtica. Igrajo doma, pred svojimi navijači, ki želijo, da je ekipa ofenzivna. Odziv v prvih 15, 20 minutah bo zelo pomemben. Postaviti se moramo tako, da smo nevarni v fazi napada. Odgovorili bomo z organizacijo v fazi obrambe, z zbranostjo in ustrezno agresijo. Smo samozavestni, verjamemo vase, a moramo biti na zelo visoki ravni, če želimo v ligo prvakov,« je dejal trener Maribora Ante Šimundža.

Celtic je bil letos doma že poražen, ko je z 0:2 izgubil proti Legii iz Varšave, toda dvoboj je bil naknadno registriran z zmago Celtica s 3:0, saj je pri Poljakih zaigral tudi nogometaš, ki ni imel pravice nastopa. Iz te tekme je tudi pomemben podatek, da je bila odigrana v Edinburghu in ne v Glasgowu, kjer se Celtic počuti bistveno bolj domače. »Fantje so redno v ritmu evropskih zahtev in izzivov. Že četrto leto zapored so tako daleč, vajeni so pomembnosti tekem, velikega števila gledalcev in povečanih psiholoških obremenitev,« ostaja miren Šimundža. Enako razmišlja branilec Aleksander Rajčević, ki se prav tako ne boji vzdušja v Glasgowu: »To nas ne bo zmedlo. Odigrali smo že veliko pomembnih in bučnih tekem.«

Ravno Rajčević je bil med junaki pred tremi leti, ko je Maribor v kvalifikacijah za evropsko ligo izločil največjega Celticovega rivala Rangers. Če so leta 2011 navijači Celtica navijali za Maribor, zdaj za slovenskega prvaka pesti držijo privrženci Rangers. Na dogodke izpred treh let se je spomnil tudi Rajčević. »Priznam, med letom v Glasgow sem se spominjal velikega slavja proti Rangers. Naj se ponovi razplet s srečnim koncem za nas, da izločimo še drugega škotskega velikana. In se še bolj srečni vrnemo domov,« je dejal. »Imamo aktiven rezultat, gremo po napredovanje. Čaka nas kakovostna, trda in organizirana ekipa. Potrebujemo popolno tekmo in sposobni smo jo odigrati.«

V začetku nove sezone je imel Maribor največje težave z učinkovitostjo svojih napadalcev. Proti Zavrču v slovenski ligi je sploh prvič letos zadel Jean-Philippe Mendy, ki bo zaradi svoje fizične moči dobil priložnost tudi danes. »Sem napadalec in za dobro počutje moram zadeti. Prvega je vedno najtežje zabiti in zdaj verjamem, da bo lažje nadaljevati v naslednjih tekmah. Trdo bom delal za nove gole. Dosegli smo pomembno zmago prav pred potjo v Glasgow, res sem vesel zaradi razpleta,« je dejal francoski nogometaš.