Zakon je bil sprejet leta 2005, svoj vzdevek »Beckhamov« pa je dobil, potem ko ga je ob podpisu pogodbe z madridskim Realom spretno izkoristil angleški nogometni zvezdnik David Beckham. Prvotni namen zakona je bil zvabiti nadarjene tuje posameznike, med njimi tudi športnike, v Španijo. Vendar pa se je na koncu izkazalo, da je imela največ koristi od tega španska nogometna liga.

Po takratnem sklepu vlade so bili prihodki tujcev obdavčeni le s 24-odstotno stopnjo, oziroma kot so zapisali pri časniku ABC: »Galaktiki iz madridskega Reala so enako obdavčeni kot mileuristi (izraz, ki ga Španci uporabljajo za ljudi, ki se skozi mesec prebijajo z vsega tisoč evri, op.p.).«

Vlada španskih socialistov je davek leta 2009 delno reformirala in športnike, ki le začasno živijo v Španiji in zaslužijo več kot 600.000 evrov, umestila v najvišji, 43-odstotni, davčni razred. Zakona se je takrat prijel nov vzdevek Ley Ronaldo - poimenovan po portugalskemu zvezdniku kraljevega kluba.

Zadnji žebelj v krsto zakonu je z novo davčno reformo sedaj zabila vlada premierja Mariana Rajoya. Nogometni zvezdniki bodo po novem tako kot ostali državljani, ki na leto zaslužijo več kot 60 tisoč evrov, obdavčeni s 45-odstotno stopnjo.