Nekdanji branilec Arsenala, Newcastla in Tottenhama je za Anglijo odigral 73 tekem, v tem času pa si je kapetanski trak na roko nadel le trikrat. Sam je mnenja, da za kapetana dolgoročno ni bil izbran, ker je temnopolt. »Prepričan sem, da če bi bil bel, bi bil kapetan Anglije več kot 10 let. Tako preprosto je. Mislim, da si je Angleška nogometna zveza (FA) želela, da bi bil bel. Z vidika svojih predstav na igrišču, sem bil dovolj kredibilen za to vlogo,« je v enem izmed poglavij svoje biografije, ki izhaja v Sunday Times, dejal Campbell.

»Stalno sem bil v osrčju obrambe, prav tako sem bil kapetan klubskega moštva že zelo zgodaj v svoji karieri. Če je temnopolti nogometaš kapetan v mladinskih reprezentancah, je v redu, enako pa ne velja za člansko moštvo,« je prepričan danes 39-letni Campell, ki ga je močno zmotilo, da je v času njegovega igranja za izbrano vrsto čast nošenja kapetanskega traku pripadla manj izkušenemu in mlajšemu Michaelu Ownu. Odločitev, ki jo je takrat sprejela FA, je bila po mnenju upokojenega branilca naravnost sramotna.

»Owen je bil fantastičen napadalec, a niti približno dovolj dober za kapetana. Velikokrat sem se vprašal, zakaj ta vloga ni pripadla meni in vsakič sem prišel do istega zaključka. Kriva je bila moja polt.«