Sicer pa so se za popotnico slovenski igralci sinoči znova srečali s slovensko skupnostjo v San Justu v argentinskem glavnem mestu. Delegacija Nogometne zveze Slovenije na čelu s predsednikom Aleksandrom Čeferinom ter selektorjem Srečkom Katancem in reprezentanti Boštjanom Cesarjem, Samirjem Handanovićem ter Bojanom Jokićem je bila deležna novega sprejema, in sicer v slovenskem domu, kjer jih je pozdravilo več kot 200 ljudi, med njimi navdušeni mlajši pobiralci avtogramov.

Slovenci v Buenos Airesu so pripravili kulturni program, v katerem so se spomnili slovenskih nastopov na svetovnih prvenstvih, predstavili delovanje skupnosti, za konec pa nogometnim gostom postregli slovensko pojedino s praženim krompirjem in pečenko.

Tekmi z Urugvajem in Argentino najlažji

"Prijetno je biti med vami, veliko je pozitivne energije, škoda, da se tega sprejema niso udeležili vsi fantje. Sicer pa sta za nas ti tekmi (z Urugvajem in Argentino; op. p.) najlažji. Izgubiti nimamo česa, zame je bolj pomembna Estonija, prva tekmica v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Smo pa tukaj zato, da pripravimo kakšno presenečenje, saj je v nogometu mogoče prav vse," je na sprejemu na vprašanje, kaj za slovensko vrsto pomeni to gostovanje v Urugvaju in Argentini, odgovoril Katanec.

Čeferin: Za Brazilijo nam je zmanjkalo tudi nekaj sreče

Predsednika NZS Čeferina so povprašali, kaj je šlo narobe, da Slovenije ni na SP v Braziliji, potem ko je uspešno igrala na mundialu v Južnoafriški republiki: "Moram reči, da je v nogometu tako, da ni potrebno le znanje, ampak tudi kanček sreče. Buenos Aires ima približno šestkrat toliko prebivalcev kot Slovenija. Smo majhna država, a mislim, da v vsakem primeru dosegamo velike rezultate, tako da neuvrstitev na eno SP ni tragedija. Smo pa optimisti za naprej."

Prvi mož NZS je še dodal, da prihod slovenske nogometne delegacije v Argentino nima zgolj tekmovalnega oziroma športnega namena. "Naš prihod v Argentino ni le športni izziv. Ta je sicer velik s tako ugledno reprezentanco, je pa tudi domoljubni izziv. Vsak dan bolj spoznavamo, da so tukaj ljudje, ki so na trenutke celo večji patrioti kot kdo v naši domovini," je povedal Čeferin.

Cesar: Prišli smo, da se malo igramo z Argentinci in Urugvajci

Ko je govora o Argentini, ne gre mimo Lea Messija, zvezdnika Barcelone in argentinske vrste. "Leo Messi. Mislim, da ga pozna vsak, ki se vsaj malo ukvarja z nogometom. Je eden najboljših nogometašev na svetu. Igralci ga dobro poznamo, pripravili smo se nanj. Ampak kot je selektor rekel, smo prišli sem, da odigramo tekmi z 'guštom', da se malo igramo z njimi. Igrali pa bomo proti vrhunski ekipi, ki je na čelu z Messijem še toliko boljša," pa je kapetan slovenske izbrane vrste Boštjan Cesar odgovoril na vprašanje o poznavanju Messija in požel bučen aplavz skupnosti pod imenom Zedinjena Slovenija.

Malo za šalo, ta ni delovala tako zedinjeno, ko je bilo govora o Boci Juniors in River Platu, dveh argentinskih nogometnih velikanih in večnih tekmecih iz Buenos Airesa. Vzkliki navdušenja in hkrati neodobravanja so polnili gledališko dvorano tega slovenskega doma v San Justu.