Slovenska vrsta si je pred tekmo želela tri točke, ki bi jo obdržale v igri za Brazilijo. Kljub dobremu začetku in vodstvu po polčasu po zaslugi Milivoja Novakovića pa so Slovenci tudi tokrat ostali praznih rok. Njihov krvnik je bil igralec londonskega Tottenhama Gylfi Sigurdsson, ki je dvakrat matiral Samirja Handanovića. Slovenija tako ostaja pri treh točkah v skupini E in je praktično že izpadla iz igre za mundial, Islandija pa je že pri devetih.

Slovenija je od začetka prevzela pobudo, prvi strel proti vrtom pa je s "škarjicami" sprožil Kurtić v sedmi minuti, a je meril previsoko. V 11. minuti je po kotu do strela z glavo prišel Cesar, a je zadel Ljubijankića, tako da žoga ni ogrozila islandskih vrat. Gosti so prvič zagrozili v 15. minuti, ko je z 20 metrov sprožil Gylfi Sigurdsson, a bil nenatančen.

Po rahlem zatišju pa je Slovenija udarila v 34. minuti. Natančneje Novaković, ki je po slabem izbijanju žoge islandske obrambe z desne strani kazenskega prostora lepo zadel nasprotni kot islandskih vrat. Islandci so nato v 41. minuti dvakrat izvedli kot in potrdili, da so iz prekinitev nevarni, a je po posredovanju Ilića in Krhina ostalo pri vodstvu Slovenije.

Kmalu po začetku drugega polčasa je Katanec opravil prvo menjavo, ne popolnoma pripravljenega Birso, ki je vidno šepal, je zamenjal Dejan Lazarević. V 55. minuti pa so Islandci izenačili. Prosti strel s 25 metrov je izvrstno izvedel nogometaš Tottenhama Gylfi Sigurdsson, ki je zadel levi zgornji kot vrat vratarja Handanovića. Pet minut pozneje so imeli gosti s severa Evrope novo izjemno priložnost, a je slovenski vratar dobil dvoboj iz oči v oči s Kolbeinnom Sigthorssonom.

Katanec je nato v igro poslal še Tim Matavža, slovenska ekipa je znova ogrozila vrata v 70. minuti, ko je Novaković po prostem strelu z roba kazenskega prostora dobro meril po tleh, a je izvrstno posredoval islandski čuvaj mreže, tako kot po strelu v tej akciji malce sebičnega Lazarevića v 74. minuti. Lazarević je znova ogrozil gostujočega vratarja minuto pozneje, ko je s 15 metrov znova sprožil, vendar je Hannes Thor Halldorsson njegov poskus ukrotil.

V 78. minuti pa so gosti povedli, ko je Gylfi Sigurdsson na robu kazenskega lepo prišel do strela in ugnal nemočnega Handanovića. Katanec je takoj reagiral in v igro v napad poslal še Zlatka Dedića. Slovenci so v zaključku tekme pritisnili proti islandskim vratom, sprožili še nekaj bolj ali manj nevarnih strelov, a se izid ni več spremenil.

Slovenija – Islandija 1:2 (1:0)

Stožice, 6000 gledalcev


Strelca: Novaković 34.; G. Sigurdsson 55., 78.


Postavi:


Slovenija: Handanović, Brečko, Cesar, Ilić, Jokić, Krhin (Dedić 79.), Kurtić, Radosavljević, Birsa (Lazarević 52.), Ljubijankić (Matavž 65.), Novaković


Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Ottesen, Bjarnason, Sigthoersson, G. Sigurdsson, Finnbogason (Gudmundson 46.), R. Sigurdsson, Gunnarsson, Hallfredsson (Gudjohnsen 76.), Skulason




Prvi polčas:


11' – Po zaspanem začetku tekme je Slovenija do prve priložnosti prišla v 11. minuti, ko je po predložku Birse iz kota z glavo streljal Cesar, a je žoga na poti proti vratom zadela Ljubijankića in nevarnosti za Islandce je bilo konec.


15' – Islandci so prvič zapretili v 15. minuti, ko je streljal G. Sigurdsson, a Handanović ni imel dela, saj je žoga zletela mimo vrat.


25' – Po predložku iz kota bi lahko bil islandski vratar v velikih težavah, a je Ilić slabo zadel žogo, če bi slovenski branilec žogo prepustil Kurtiću, pa bi bilo še bolj nevarno za goste.


1:0 - 35' – Navijače v napol polnih Stožicah je v 35. minuti vendarle prebudil Novaković. Povratnik v slovenski reprezentanco je po podaji Brečka najprej poskusil z glavo, a je zadel islandskega branilca, nato pa se je žoga ponovno odbila do njega, z natančnim strelom pa jo je izkušeni napadalec poslal v islandsko mrežo. To je bil 20. zadetek Novakovića za Slovenijo.


45' – Po zadetku so Slovenci dobili krila in nanizali nekaj obetavnih akcij, v katerih pa je manjkal zaključek.


Drugi polčas:


1:1 - 55' – Islandci so bili do 55. minute skoraj povsem nenevarni, takrat pa so izkoristili ponujeno priložnost. Po dosojenem prostem strelu na 30 metrih od vrat je odgovornost v svoje roke prevzel prvi islandski zvezdnik Gulfy Sigrudsson, ki igra za Tottenham. Njegov natančen strel pod stičišče prečke in vratnice je bil predober tudi za Hadnanovića, ki je bil tokrat povsem nemočen.


56' – Že kmalu po izenačenju se je ponudila priložnost Novakoviću, ki je na sredini igrišča odvzel žogo Ottesenu in sam krenil proti vratom, toda islandski branilec ga je hitro zrušil in mu preprečil, da bi sploh prišel bližje golu. Ottesen je bil zadnji branilec pred islandskim vratarjem, zato bi moral dobiti rdeči karton, a grški sodnik ga je kaznoval le z rumenim, protesti s slovenske klopi pa niso pomagali.


60' – Po uri igre so si prvo pravo priložnost iz igre priigrali tudi Islandci, z dobrim posredovanjem pa je Handanović preprečil, da Sigthoersson ni gostov popeljal v vodstvo.


70' – Sloveniji se je ponudila lepa priložnost za vodilni zadetek, ko je Novaković dobro izvedel prosti strel z roba kazenskega prostora, a se je z izjemno obrambo izkazal islandski vratar Halldorsson.


75' – Po hitri akciji Slovenije je do strela z leve strani prišel Lazarević, a ni uspel premagati Halldorsona, manj kot minuto kasneje pa se je vse skupaj ponovilo, ko je skoraj z identičnega položaja še enkrat s strelom po tleh poskusil Lazarević, ponovno pa je dobro posredoval islandski vratar.


77' – Slovenija je zapravila še eno ugodno priložnost, ko je Kurtić podal iz kota, Cesar pa je z glavo slabo zadel žogo, ki je daleč od vrat zletela z igrišča.


1:2 - 78' – Za neučinkovitost so bili Slovenci kaznovani, ko je v 78. minuti še drugič na tekmi zadel Siggurdson. Najboljši islandski igralec je žogo prejel na robu kazenskega prostora, se spretno rešil Cesarja, nato pa z natančnim strelom premagal še Handanovića.


83' -Strel Dedića s 16 metrov je bil lahek plen Halldorssona.


86' – Matavž je močno streljal z 20 metrov, žoga pa je zletela slab meter prek prečke islandskih vrat.


90' – Slovenci so do konca tekme napadali in želeli vsaj izenačiti, a si večjih priložnosti niso več uspeli priigrati, Islandci pa so tako iz Ljubljane odnesli pomembne tri točke, s katerimi so se znašli v nenadejanem boju za drugo mesto, Slovenija pa možnosti za osvojitev le-tega več nima.