Najmlajši igralci v 54 nacionalnih prvenstvih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) igrajo v Armeniji. Tamkajšnjo elitno druščino sestavlja osem klubov, povprečna starost igralcev pa znaša natanko 23 let, poroča tiskovna agencija Anadolu. Na drugem mestu so se znašli Estonci (23,3 let), tretje mesto pa pripada nogometašem, ki nastopajo v slovenskem prvenstvu, njihova povprečna starost znaša 23,4 leta.

»Ne vem, če bi se s tem podatkom lahko pohvalili. Za mlade nogometaše in za njihovo pridobivanje izkušenj je to dobro, a se mi zdi, da se želijo igralci prehitro prodati v tujino. Za samo ligo to zagotovo ni v redu, saj z izkušnjami pride tudi kvaliteta. Je pa vse skupaj verjetno posledica finančnih težav klubov, saj nogometašev, ki so že nekaj dosegli, niso sposobni več plačevati in so jih prisiljeni prodati. Dolgoročni rezultati so tako težko dosegljivi,« je izsledke raziskave pokomentiral Dušan Kosič.

Najstarejša liga v Evropi je sicer italijanska serie A, saj 558 registriranih nogometašev v povprečju šteje 27,1 leto. Mesec dni mlajši so igralci v angleškem prvenstvu, medtem ko je povprečna starost nogometašev v španski ligi 26 let in sedem mesecev. Še nekoliko mlajši nogometaši (25,8 let) igrajo v francoski ligi. Da se tudi z manj izkušeno zasedbo da doseči zelo veliko, pa dokazuje vse močnejša nemška Bundesliga, ki ima v povprečju igralce stare 25 let.