Slovenska vrsta je v dvoboju z Anglijo izgubila še tretjič na tretji tekmi. Čeprav je bila zrela za poraz in s strani domačih medijev močno kritizirana po prvem polčasu, je Anglija potrdila vodstvo v skupini E in je po štirih tekmah stoodstotna.

Slovenija, dva gola ji je dal Danny Welbeck, je na drugi strani pri polovičnem izkupičku (dve zmagi, dva poraza), a je po zaslugi avtogola Jordana Hendersona vsaj končala angleški niz petih tekem brez prejetega zadetka.

Katanec je začel tekmo s pričakovano postavo, v kateri je bil tudi Kevin Kampl. V prejšnjih dneh je bilo veliko ugank glede nastopa tega vezista salzburškega Red Bulla, a je bil pravočasno nared za pomemben dvoboj proti Angliji, ki si ga je ogledalo tudi kakšnih 1500 slovenskih navijačev, ki se jih je na trenutke ob sicer precej gledališkem vzdušju še kako slišalo.

Ti so uvodoma videli terensko prevlado domačih, ki pa niso znali ukaniti slovenske obrambe. Samir Handanović je bil sprva brez resnega dela, tako kot na drugi strani Joe Hart. Ne ena ne druga ekipa si v uvodnih minutah ni pripravila priložnosti.

Šele v 17. minuti so gledalci videli prvi strel proti vratom, sprožil ga je Raheem Sterling malce z desne strani z roba kazenskega prostora, a je bil precej nenatančen, tako kot Rooney v 21. minuti z 20 metrov.

V 29. minuti so prvič na tekmi resneje zagrozili dotlej v napadu neopazni Slovenci, po kotu Andraža Kirma je Milivoje Novaković s strelom z glavo za dober meter zgrešil cilj, s podobno mero je na drugi strani v 30. minuti vrnil Danny Welbeck.

V 37. minuti je Welbeck znova slabo meril, previsoko, z roba kazenskega prostora, kar je bila zadnja "priložnost" v milo rečeno precej mirnem prvem polčasu, po katerem so s strani domačih medijev že letele številne kritike na predstavo angleške vrste. Slovenska je za razliko od nje imela po prvih 45 minutah vsaj zanjo ugoden izid.

Pritisk Angležev v nadaljevanju

V 48. minuti je Rooney po kotu s strelom z glavo zgrešil cilj, a poskrbel za prvo razburjenje v drugem polčasu. Sedem minut pozneje je po podaji Rooneyja z desne strani kazenskega prostora z glavo poskusil Phil Jagielka, a je bil Handanović na mestu.

V 57. minuti pa so na svoj račun prišli slovenski navijači. Po prostem strelu z leve strani in podaji v kazenski prostor Angležev je Jordan Henderson z glavo nespretno posredoval in žogo poslal v lastno mrežo.

A vodstvo ni trajalo dolgo, že dve minuti zatem je Rooney zadel enajstmetrovko, ki jo je zakrivil slovenski rekorder po številu nastopov (danes je vpisal 81.) za reprezentanco Boštjan Cesar. Malce zatem je v kazenski prostor domačih lepo prodrl Kampl, a iztržil le kot.

Angleži so nato pletli mrežo okrog slovenskega kazenskega prostora in v 66. minuti tudi povedli, potem ko je odbito žogo Miša Brečka v mrežo s kakih desetih metrov pospravil Welbeck. Isti igralec je povišal na 3:1 v 72. minuti, ko je po dvojni podaji s Sterlingom prišel sam pred Handanovića in ga tudi ugnal.

Katanec je hitro opravil menjave v želji po ugodnejšem razpletu, a do njega ni prišlo. V 79. minuti je Rajko Rotman močno sprožil z roba kazenskega prostora, a malce previsoko, v sodniškem dodatku pa je nevarno sprožil še Aleš Mertelj, za malo zgrešil cilj in tako zapravil zadnjo večjo priložnost za Slovenijo.

Kvalifikacije za EP 2016, Skupina E:

Anglija - Slovenija 3:1 (0:0)

Strelci: Rooney 59., Welbeck 66., 72.; Henderson 57./ag  

Začetni postavi:

Anglija: Hart, Clyne, Cahill, Jagielka (Smalling/89.), Chambers, Wilshere, Henderson, Lallana (Milner/81.), Sterling (Oxlade-Chamberlain/85.), Rooney, Welbeck.

Slovenija: Handanović, Struna, Ilić, Cesar, Brečko, Kurtić (Rotman/75.), Mertelj, Kirm (Ljubijankić/78.), Birsa (Lazarević/63.), Kampl, Novaković.  

 

Drugi polčas: 

90' Slovenija je za morebitno presenečenje na Wembleyju danes napravila preveč napak v obrambi. Angleži, ki so na igrišču vse prej kot navdušuili, so to s pridom izkoristili in se zasluženo veselili zmage s 3:1.

80' Lepa priložnost se je ponudiloa Rajku Rotmanu, ki je močno streljal, a meril premalo natančno.

72' 3:1 za Anglijo! Izbranci selektorja Roya Hodgsona so lepo izigrali slovensko obrambo, žoga pa je nato pristala pri Welbecku, ki se je povsem sam znašel pred Handanovićem in ga brez težav premagal še drugič na tekmi.

66' 2:1 za Anglijo! Potem ko je Handanović ubranil strel Lallane, se je žoga odbila do Brečka. Branilec je nato okroglo usnje izbil na nogo osamljenega Welbecka, ki je svojo reprezentanco popeljal v vodstvo.

59' Izenačenje! Presenetljivo vodstvo Slovenije ni trajalo dolgo. Slovenci so po prejetem zadetku nemudoma pritisnili, neumnost v svojem kazenskem prostoru pa je naredil Cesar, ki je podrl Rooneyja. Slednji je z močnim in neubranljivim strelom izenačil na 1:1.

57' 1:0 za Slovenijo! Po predložku v angleški kazenski prostor je bil najvišji Henderson, ki je z glavo odbil žogo in jo poslal za hrbet svojega vratarja Harta.

55' Prva obramba Samirja Handanovića na današnji tekmi. Vratar Interja je ustavil strel Jagielke, ki je z glavo streljal po sredini vrat.

48' Do prve priložnosti v drugem delu so prišli Angleži, in sicer iz kota. Slovenska obramba je slabo pokrila Rooneyja, ki je povsem neovirano prišel do strela z glavo, vendar je bil na srečo premalo natančen.

     

Prvi polčas: 

45' Prvi polčas ni navdušil. Reprezentanci si nista priigrali prav veliko priložnosti, navdušili pa nista niti z igro, ki je bila večino časa zelo raztrgana. Izenačen prvi del se je tako končal brez zadetkov.

37' Lepo priložnost so si priigrali Angleži, potem ko je napako storil Jasmin Kurtić. Po podaji Waynea Rooneyja je močan strel sprožil Welbeck, vendar je žoga krenila krepko prek Handanovićevih vrat.

29' Po Kirmovi podaji iz kota je priložnost za zadeterk imel Milivoje Novaković, a je z glavo meril premalo natančno in žoga je zgrešila angleška vrata.

17' Angleži so začeli igrati vse bolje in prišli do svoje prve priložnosti, ko so lepo izigrali slovensko obrambo. Do strela je prišel Sterling, vendar je bil njegov poskus z roba šestnajstmetrskega prostora nenatančen.

10' Izbrani vrsti v prvih desetih minutah nista pokazali veliko. Igra se je odvijala zlasti na sredini igrišča, medtem ko nevarnih poskusov na gol ni bilo.

4' Prva priložnost na tekmi se je ponudila Slovencem. Lepo globinsko podajo je Andražu Kirmu namenil Valter Birsa, vendar strel Ljubljančana z glavo ni bil nevaren.