Zbor reprezentance je bil kar v Turkuju na skrajnem jugozahodu Finske, kamor so igralci z različnih koncev Evrope večinoma dopotovali vsak po svoje, kar je pomenilo v veliko dela za ljudi, ki skrbijo za logistiko. Slovenija je v Turkuju opravila dva treninga na vso moč, na katerih je selektor Srečko Katanec uigraval, kolikor je sploh mogoče v tako kratkem času, zasedbo brez odsotnih Ljubijankića, Novakovića, Cesarja, Ilića, Kampla (zanj se je po dveh dobrih predstavah v dresu Salzburga proti Fenerbahčeju zagrel turški velikan Galatasaray) in Iličića. Prvič delo v reprezentanci spoznavajo debitanti, defenzivni vezist Željko Filipović, desni bočni igralec Martin Milec (oba Maribor) in napadalec Roman Bezjak (Ludogorec). Celjan na začasnem delu v Bolgariji je v strelski formi, saj je dosegel dva gola v letošnjem prvenstvu za državnega prvaka.

Pripravljenost reprezentantov je zelo različna, saj so nekateri že v polnem tekmovalnem ritmu, del na začetku, posamezniki pa so še v fazi priprav, saj se ligaško tekmovanje v Španiji in Italiji še ni začelo. »Čeprav nekaj igralcev manjka in je pripravljenost tistih, ki so tukaj, različna, vseeno upam, da bomo z gostovanja na Finskem potegnili nekaj dobrega. Celo v ekipah, ki imajo širši izbor, se pozna odsotnost kakovostnih igralcev, pri nas je to še večja težava,« je povedal Srečko Katanec, ki ne jadikuje zaradi odsotnosti, saj gre le za prijateljsko tekmo, zato je pritisk precej manjši. Pomembnejše bodo tekme v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko Slovenijo septembra čakata dvoboja z Albanijo v Ljubljani (zaradi rumenih kartonov ne sme igrati Cesar) in Ciprom v gosteh, oktobra pa z Norveško v Mariboru in Švico v gosteh.

Slovenija se je s Finsko doslej edinkrat pomerila 29. aprila 1999 v Šiški v Ljubljani. Ob remiju 1:1 sta gole iz enajstmetrovk dosegla Zlatko Zahović (selektor je bil Katanec) in Matti Paatelainen, danes selektor Finske.