Slovenija je na Cipru lovila nujno potrebno zmago in tri točke, ki bi jo na lestvici skupine E popeljale višje.

Varovanci Srečka Katanca so srečanje na skoraj povsem praznem stadionu v Nikoziji začeli odločno in v 12. minuti prek Novakovića, ki mu je lepo podal klubski soigralec Zlatan Ljubijankić, priigrali tudi vodstvo. V nadaljevanju prvega polčasa je bila slovenska reprezentanca boljša in bi lahko na odmor odšla tudi s kakšnim golom več.

V drugem delu igre pa je sledil padec v slovenski igri in Ciperčani so bili večino časa enakovredni ter si priigrali tudi nekaj lepih priložnosti, a je Slovenijo v igri in vodstvu nekajkrat ohranil Samir Handanović. Da slovenski ljubitelji nogometa niso do zadnjih sekund trepetali za zmago, je s svojim prvim reprezentančnim golom poskrbel Iličić, ki je lepo zaključil proti napad Novakovića.

Na prvi današnji tekmi v skupini E je Švica z 2:0 premagala Norveško in si na ta način skorajda že zagotovila prvo mesto v skupini, hkrati pa Sloveniji omogočila, da je že nocoj prehitela Skandinavce, s katerimi se bo v Mariboru pomerila 11. oktobra. Na Islandiji pa so domači z 2:1 premagali Albanijo in skočili na drugo mesto.

Lestvica skupine E po osmih tekmah: Švica 18, Islandija 13, Slovenija 12, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4.


Ciper – Slovenija 0:2 (0:1)


Strelca: Novaković 12., Iličić 80.


Postavi:


Ciper: Georgallides, Theofilou (Charalambidis 33.) , Merkis, Dossa, Alexandrou, Charalambus, Dobrašinović (Nikolaou 68.), Eleftheriu (Demetriou 46.), Laban, Sotiriu, Makridis


Slovenija: Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Mertelj, Kampl, Birsa (Iličić 59.), Kirm, Novaković (Filipović 93.), Ljubijankić (Matavž 89.)



Drugi polčas:


87' – Po dolgi podaji s polovice igrišča se je Alexandrou sam znašel pred Handanovićem, a se odlični slovenski vratar ni pustil premagati, saj je šel pravočasno iz vrat, da Ciprčan ni mogel dobro streljati.


80' – 0:2 – Po minutah slabše igre in celo ciprske premoči so se Slovenci rešili na najboljši način. Novaković se izpeljal proti napad, z leve prodrl v kazenski prostor Cipra, nato pa lepo podal Iličiću, ki je z natančnim strelom žogo z 12 metrov poslal ob vratnici v mrežo. To je bil prvi reprezentančni zadetek za Iličića.


76' – Ciprčani so bili vse bolj agresivni in slovenski obrambi povzročali kar nekaj preglavic. Predvsem pa je bilo vroče pred našimi vrati v 76. minuti, ko po podaji v kazenski prostor tam slovenski branilci pozabili na enega od Ciprčanov, ki je s strelom nevarno zapretil, a se je z odlično obrambo zelo izkazal Handanović in Slovenija je ostala v minimalnem vodstvu.


71' – Iličić se je odločil za strel z roba kazenskega prostora precej z desne strani, po obrambi ciprskega vratarja pa so Slovenci ponovno prišli do žoge in še enkrat je streljal Iličić, ki pa je tokrat ustrelil prek vrat.


63' – Ena redkih dobrih akcij Slovenije v prvi polovici drugega polčasa. Novaković je lepo podal Struni, ki je pritekel iz ozadja in z žogo prišel v kazenski prostor, a nato ni uspel premagati domačega vratarja.


51' – Slovenci so slabo začeli drugi polčas, saj je bilo v njihovih obrambnih vrstah precej zmede, česar pa na srečo Ciprčani niso znali kaznovati. Izjemno priložnost so imeli v 51. minuti, ko je po napaki slovenskih branilcev po predložku v slovenski kazenski prostor tam čisto sam ostal Alexandrou, ki je imel čas, da bi žogo ustavil in jo poslal v slovensko mrežo, a se je odločil za takojšen strel z glavo, ki pa se mu ni posrečil in žoga je na veliko srečo Slovenije zletela mimo vrat.


49' – Prvič na tekmi je moral posredovati Handanović, ki pa ni imel prav veliko težav s strelom Makridisa precej z desne strani.


Prvi polčas:


45' – Prvi polčas je zasluženo dobila Slovenija, saj je imela vseh 45 minut dogajanje na igrišču pod nadzorom, ob zadetku Novakovića pa si je priigrala še nekaj priložnosti, medtem ko so bili domači povsem nenevarni.


31' – Po nekaj minutah igre na sredini igrišča, se je nova velika priložnost ponudila Sloveniji. Znova je prodiral Kampl in tokrat pred kazenskim prostorom zaposlil Kirma, ki je pritekel z leve strani, ta pa je nato slabo streljal in ciprski vratar je brez težav žogo odbil na varno.


12' – 0:1 – Novaković je hitro popravil svojo napako, saj je že nekaj sekund po prejšnji priložnosti zatresel ciprsko mrežo. Z leve strani mu je pred vrata po tleh sijajno podal klubski soigralec Ljubijankić in izkušeni napadalec tokrat ni zapravil priložnosti.


12' – Izjemna priložnost za Slovenijo. Kampl je lepo prodrl s sredine igrišča, ko je prišel do ciprskega kazenskega prostora pa je podal desno do Novakovića, ki se je znašel povsem sam pred vratarjem Georgallidesom, a je nato streljal naravnost vanj in priložnost za vodilni gol je splavala po vodi.


7' – Francoski glavni sodnik Buquet je že na uvodu tekme pokazal dva rumena kartona. Brečko je moral svojo napako, ko je v nevarnem položaju izgubil žogo, v 5. minuti popraviti z namernim prekrškom, Merkis pa je bil kaznovan za nešportni udarec Handanovića v slovenskem kazenskem prostoru.


3' – Prvi strel na tekmi so že v tretji minuti sprožili Ciprčani, ko je z roba kazenskega prostora močno ustrelil Charalambus, a Handanoviću ni bilo treba posredovati, saj je žoga zletela meter prek njegovih vrat.


1' – Stadion v Nikoziji je zaradi izjemnega nezanimanja domače publike za reprezentančni nogomet praktično povsem prazen. Na tekmo pa je prišlo približno 100 slovenskih navijačev.