»Iz preteklih izkušenj vem, da si Mednarodna nogometna zveza (Fifa) želi združiti reprezentance. Prepričan sem, da bi raje videli, da bi imelo Združeno kraljestvo namesto štirih le še en glas,« je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal Brown, ki je Škotsko vodil med letoma 1993 in 2001.

Brown je o za Britance zelo občutljivi temi spregovoril, potem ko je za omenjeno tiskovno agencijo neimenovani vir potrdil, da si bo Fifa v primeru neuspelega referenduma za neodvisnost na Škotskem prizadevala združiti štiri otoške reprezentance v eno samo. »Če se Škotska ne bo izrekla za neodvisnost, lahko pričakujemo, da bo debata o reprezentanci Velike Britanije znova postala aktualna. Obstajal bo močan pritisk, da se neskladje dokončno odpravi. Mnogo držav, ki zavida posebnemu statusu VB, bo v primeru neuspelega referenduma videla idealno priložnost za to.«

Brown je za Ria Novosti tudi posvaril, da utegne združitev izbranih vrst v eno samo imeti resne posledice za škotske, valižanske in irske nogometaše, saj bi v tem primeru bilo le malo verjetno, da bi slednji dobili priložnost za dokazovanje v državnem dresu. »Vsakršen poskus združevanje štirih reprezentanc bi vplival na Wales in Severno Irsko. Angleži že tako ali tako mislijo, da zastopajo Veliko Britanijo. Sam bi si želel, da z nogometnega vidika omenjeni narodi nastopajo ločeno. Ne verjamem, da bi bilo v združeni reprezentanci prav veliko Škotov, Ircev ali Valižanov.«

Razdeljeni tudi politiki

Zamisel o združeni nogometni reprezentanci sicer gojijo tudi nekateri konzervativnejši poslanci v britanskem parlamentu, medtem ko so njihovi škotski stanovski kolegi do zamisli precej bolj zadržani.

»Če bodo Škoti glasovali za neodvisnost, potem bo Škotska seveda obdržala svojo nogometno reprezentanco, preostanek Združenega kraljestva pa bo verjetno še naprej igral z ločenimi moštvi. V nasprotnem primeru bo zamisel znova postala aktualna, bržkone pa se bo vmešala tudi Fifa. Sam sem prepričan, da bi morala biti zgolj ena nogometna reprezentanca, reprezentanca Združenega kraljestva, oziroma kar bo še ostalo od nje po referendumu,« je svoje mnenje izrazil britanski poslanec Lawrence Robertson, medtem ko je njegov kolega Mark Pritchard prepričan, da bi morali besedo imeti navijači ter vpletene nogometne zveze in ne politik.

Številni ob tem tudi opozarjajo, da je situacija izjemno zapletena tudi v drugih ekipnih športih na Otoku. »V različnih športih imamo različne kombinacije. Severna in Južna Irska kljub neodvisnosti Irske igrata ragbi skupaj že 100 let. V vsakem športu se stvari počnejo na svojevrsten način,« pa je opozoril član Britanske stranke za neodvisnost (Ukip) Jack Duffin.