Kot so v torek sporočili iz Olimpijskega komiteja Velike Britanije (BOA), jim je FA potrdila, da želi za olimpijske igre v Riu de Janeiru znova sestaviti enotno nogometno reprezentanco Velike Britanije. A zamisel se zdi težko uresničljiva, saj ji že nekaj časa nasprotujejo Valižani, sedaj pa so nestrinjanje izrazili tudi Škoti. »Vseskozi smo jasno nasprotovali ustanovitvi ekipe Velike Britanije,« je sporočil tiskovni predstavnik Škotske nogometne zveze.

Nogometna reprezentanca Velike Britanije je sicer nazadnje nastopila na domačih olimpijskih igrah v Londonu, kar se je zgodilo sploh prvič po 52 letih, namero pa želijo Angleži sedaj znova ponoviti. »Dobili smo potrditev, da želi FA na kvalifikacijski turnir za Rio 2016 prijaviti tako moško kot žensko ekipo,« so dejali pri BOA, kar je na Otoku sprožilo kar nekaj burnih odzivov.

Tako Škoti, Valižani kot Severni Irci so namreč prepričani, da bi z enotnim nastopom na olimpijskem nogometnem turnirju ogrozili neodvisni položaj, ki ga imajo njihove zveze pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa).

Kot poročajo britanski mediji, gre pravzaprav za ponovitev polemike, ki je Otočane razdelila že pred tremi leti. Tudi takrat je predlog vzbudil negodovanje, zaradi česar so številni škotski in valižanski nogometaši na londonskih igrah nastopili brez blagoslova svojih zvez.