Maribor je včeraj poganjala nogometna žoga. Le kako se ji ne bi predali, ko pa sta mesto ob Dravi in z njim vsa Slovenija petnajst let čakala na ponovno uvrstitev v ligo prvakov. V Ljudskem vrtu, ki je že tako znan po bučnih navijačih, je bilo kot v kotlu.

Kdor je pričakoval, da bodo portugalski podprvaki zlahka prišli do treh točk, se je krepko zmotil. Resda so v večjem delu prvega polčasa prevladovali, vendar so imeli tudi slovenski prvaki svoje minute. Kot je bilo pričakovati, je Sporting prevzel pobudo, imel več časa žogo v nogah in čakal na napake mariborske obrambe. Teh ni bilo veliko, čeprav je v ekipi manjkal poškodovani Marko Šuler. Nani, prvi zvezdnik Sportinga, in soigralci so poskušali prek obeh bokov, upali so, da bo do izraza prišla individualna kakovost, ki je bila očitna. Pri agilnem Naniju brez dvoma, slovenskim ljubiteljem nogometa pa je bilo do včeraj manj znano, da ima v nogah na pretek driblerskega talenta Andre Carrillo. Na tak način je izpeljal najlepšo akcijo prvega polčasa. Sam je prišel pred Jasmina Handanovića, ki pa je strel ubranil. V drugem poskusu je perujski reprezentant zadel prečko. To se je dogajalo okoli sredine prvega polčasa, ko je bil pritisk gostujočih nogometašev najsilovitejši. Imeli so še eno priložnost. Po strelu udeleženca svetovnega prvenstva Williama Carvalha so Mariborčani žogo odbili z golove črte. Sporting je bil neučinkovit, kar je očitno ena od težav, ki jo je v ligo prvakov prinesel z domačega prvenstva. Medtem ko smo se na tribunah spraševali, ali bo Maribor zdržal pritisk, je hitro sledil obrat. Zaključek prvega dela je bil v znamenju Maribora. V napadu je bil razpoložen Agim Ibraimi (trikrat je nevarno streljal z roba kazenskega prostora in zablestel s preigravanjem s peto), najlepšo priložnost pa je imel Aleksander Rajčević. Po podaji Dareta Vršiča je streljal z glavo in zadel vratnico.

Drugi polčas se je začel po okusu zanimivega nogometa željnih gledalcev. Nogometaši so dirjali gor in dol, si prizadevali doseči zadetek, obe ekipi pa sta bili nekajkrat blizu cilju. Maribor se je dobro upiral favoriziranemu tekmecu, v zadnjih dvajsetih minutah pa vse bolj popuščal, a vratar Jasmin Handanović je bil razpoložen. Sporting je bil v drugem polčasu nekoliko močnejši, ravno za atraktiven gol, ki ga je z dvajsetih metrov v 80. minuti dosegel Nani. A le do sodniškega podaljška. Ko se je zdelo, da je tekma odločena, je sledil čarobni trenutek: tekla je 92. minuta. Gostujoča obramba je naredila veliko napako, za hrbet se ji je prikradel 18-letni Luka Zahović. Podobno kot nekoč njegov oče Zlatko je čakal na svoj trenutek, nato pa neusmiljeno pičil kot kobra. Žogo je z glavo poslal čez vratarja in se odkupil za zapravljeno priložnost nekaj minut prej. Pijan od gola je stekel proti navijačem, medtem ko je Zahović starejši v objemu sodelavcev poletel na igrišče. Čeprav je v Mariboru eden najglasnejših stadionov v tem delu Evrope, tako huronskega slavja ne pomnimo. Dlake so šle pokonci in zazdelo se je, da je nova zvezda rojena. Prihodnost bo pokazala, ali res.