Kot pišejo hrvaški mediji, naj bi Šimunić tako s 105 nastopi za hrvaško izbrano vrsto končal reprezentančno kariero.

Šimunić si je prislužil suspenz na desetih tekmah mundiala, prav tako na teh tekmah ne bo imel vstopa na stadione v Braziliji, za nameček pa bo moral v blagajno Fife vplačati še 30.000 švicarskih frankov. Fifa je že marca zavrnila njegovo pritožbo na kazen, Šimunić pa se je nato obrnil še na arbitražo Cas, ki je danes prav tako zavrnila njegova prizadevanja in potrdila Fifino kazen.

Šimunić je na tekmi dodatnih kvalifikacij proti Islandiji 19. novembra lani v Zagrebu, ko si je Hrvaška izborila nastop na mundialu, po zadnjem sodnikovem žvižgu navijačem na Maksimirju prek mikrofona vzklikal "Za dom", oni pa so mu odgovarjali "Spremni". Gre za ustaški pozdrav, ki so ga hrvaški fašisti, zavezniki nacistične Nemčije, uporabljali med II. svetovno vojno. Disciplinska komisija je ugotovila, da je takšen pozdrav diskriminatoren, zato je nogometašu izrekla visoko kazen, ki bo začela veljati na prvi tekmi letošnjega svetovnega prvenstva.

Šestintridesetletnega Šimunića je s 25.000 kunami (3200 evrov) že kaznovalo tudi hrvaško tožilstvo, ki je potrdilo, da se je nogometaš dobro zavedal, kaj pomeni pozdrav in kdo ga je uporabljal.

Hrvaška bo na SP 2014 igrala v skupini A proti gostiteljici Braziliji, pripadla ji je čast uvodne tekme prvenstva 12. junija v Sao Paulu, Kamerunu in Mehiki.