Čeprav Schalke v nogometnem svetu kotira precej višje od slovenskega prvaka, pa se Mariborčani v to tekmo podajajo s prijetnimi spomini na prvi obračun s tokratnim tekmecem, ko so v začetku oktobra v Glesenkirchnu prišli do točke (1:1), kar jih navdaja s samozavestjo, da lahko tudi tokrat računajo na morebiten uspeh. Ravno oktobrski remi je s trenerskega mesta Schalkeja odnesel Jensa Kellerja, novi strateg Roberto di Matteo pa je že pošteno zavihal rokave in poskrbel za vzpon forme in boljše rezultate.

Strateg vijoličastih Ante Šimundža pravi, da je nemška ekipa v sredo nedvomno prvi favorit. "Schalke je definitivno favorit, ki ima možnost za nadaljevanje v ligi prvakov, sami pa bomo jutri uživali in si želeli dobrega rezultata. Pod pritisk rezultata nikakor ne bomo padli, saj smo si že pred začetkom sezone zadali cilj prikazati dobre igre, zdaj pa imamo v zadnjem krogu še celo možnost ostati v evropskih tekmovanjih, kar je nedvomno uspeh," je povedal Šimundža.

Mariborčanom gre na roko dejstvo, da ekipa v tej sezoni v Ljudskem vrtu v Evropi še ne pozna poraza. "To je pozitiven znak in spoznanje, da smo ekipa, ki je doma z 12. igralcem - gledalci - ekipa, ki lahko premaga vsakega nasprotnika. Verjamem, da bomo izkoristiti to energijo, ki jo bodo dali navijači, Ljudski vrt in mesto. Takšno vzdušje zelo pozitivno vpliva na ekipo, čuti se ta energija, kar pa nam da nekakšen minus v slovenskem prvenstvu," je o vzdušju v Ljudskem vrtu dejal mariborski trener.

Na odločilnih tekmah vselej na visoki ravni

Sicer v pripravah na zadnjo tekmo v tem letu ni novosti. "Nič novega, tekma je za nas zelo pomembna, smo v igri za napredovanje, ritem je ustaljen, želimo si nadaljevati delo, ki smo ga zastavili. Priprave so potekale kot na vsako tekmo in smo v stanju, ki je razveseljivo. Izkušnje črpamo iz vseh let igranja evropske lige, ogromno jih je in zmeraj smo bili na odločilnih tekmah na visoki ravni. Da bi se zdaj postavili v vlogo, da gremo naprej, bi bilo neodgovorno, zavedamo se moči nasprotnika, a hkrati tudi lastnih ambicij in karakterja," je povedal Šimundža.

Zdravstveni karton ekipe je dober. Nekaj težav so mariborski nogometaši imeli z virozo Agima Ibraimija in zlomljenim nosom Petra Stojanovića, a mariborski strateg zatrjuje, da so vsi v ekipi pripravljeni za igro. "Virozo je imel tudi Željko Filipović, vsak od fantov je imel neke težave, ki so posledica 34 tekem od julija. Nekje se mora poznati, tudi vreme lahko odloči neke stvari, a fantje so v zadnjem času v zaključku sezone pokazali izjemno energijo, ki jo črpajo iz ambicioznosti. Odločalo se bo na sami tekmi, so pa vsi pripravljeni igrati," je dejal Šimundža, ki se zaveda moči nemške vrste.

S spremembo trenerja pri Schalkeju zavel nov veter

"Schalke je v zelo dobro formi, mi pa se zavedamo kaj počnemo. S spremembo trenerja je pri njih zapihal nov veter, spremenili so sistem in postavo, a tudi mi se enako zavzeto pripravimo na vsakega nasprotnika. Tudi oni potrebujejo zmago in tri točke, s takšnim pristopom bodo šli v tekmo. Neodločen rezultat ne bo koristil nikomur, jutri bo tekma tista, kjer si bomo želeli zmagati in eni in drugi. Garantiram, da bo tekma spektakularna, moji fantje so na vseh pripravljalnih treningih pokazali visoko mero koncentracije in ambicij," je še dejal Šimundža.

Tudi ekipa je v nizkem startu za še zadnje dejanje zimskega dela. "Po Radomljah smo vsi že razmišljali o tej tekmi. Smo motivirani in zelo osredotočeni, naredili bomo vse in dali vse od sebe za zmago, da bomo nadaljevali v evropski ligi. Že lani smo potrebovali zmago proti Wiganu, bili pod pritiskom in potem se nam je vse odvilo po načrtih. Jutri si želim dati gol v ligi prvakov, saj mi to še ni uspelo, z igralci bomo storili vse, a najpomembnejše pa je seveda zmagati," pa je povedal kapetan vijoličastih Marcos Tavares.

Tekmo bodo sodili poljski delilci pravice Szymon Marciniak, Pawel Sokolnicki in Rafal Rostkowski.